Купете подарък за Деня на бащата

Църквата почита днес паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус

Купете подарък за Деня на бащата | StandartNews.com
  • Църквата почита днес паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус

Църквата почита днес Събор на Пресвета Богородица - деня след Рождество Христово. На него се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, който се отбелязва у нас като Ден на бащата. Традицията е от 1997 г.

Денят на бащата е празник в духа на религиозната традиция, Ден, в който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи.

Св. Йосиф, според Библията, е от царски род, но живеел като дърводелец и в добродетелна бедност. След като останал вдовец, на 80 години, на него му била поверена честта на младата Мария - бъдещата майка на Спасителя. Те не са имали плътски отношения и брак, но той бил призован да я пази и защитава в нейната свещена мисия - чрез непорочно зачатие да роди Иисус. Йосиф отнесъл подигравки, задето бил на преклонна възраст, а младата му жена била родила, но той устоял, защото Божията воля му давала сили. Йосиф живял до 110 години в праведен живот и честен труд. Бил добър земен баща на Спасителя и такъв завет оставя празникът на св. Йосиф, денят на бащата. Бащите са опора и сигурност на семейството, трябва да го издържат с честен труд и грижа.

В различните страни се празнува по различен начин и на различни дати. Според католическата традиция, празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай