Култът "Яворов" е още жив

Проникновено изследване хвърля нова светлина върху трагичната съдба на големия поет

Култът "Яворов" е още жив | StandartNews.com

Известната литературоведка и изследователка на българската литературна класика Катя Зографова изследва раждането и трансформациите на култа към големия български поет с трагична съдба.

Яворовият култ се изгражда трудно, на моменти изглежда дори провален. Когато Екатерина Каравелова и нейният кръг, вечно жадните за сензации медии, представители на съдебната система, дори културни хора като Андрей Протич подемат демонизацията на Яворов като убиец и подлец, отговарят им шепата спартанци на култа "Яворов". Това са онези малцина негови приятели, ценители, критици и борци за освобождението на Македония, които безусловно вярват в Поета и в неговата невинност. Това са големите, влиятелни интелектуалци, които с авторитета си храбро застават зад подхвърления на публично опозоряване и мизерно съществувание Яворов, който вмества в сърцето си вековната мъка на българите, на арменците, на евреите, на човека въобще, а е обречен да изпие горчивата чаша на похулен от собствените си сънародници!

Книгата включва и проникновен критически анализ на "Панихида за Яворов" - уникалната поетична творба на Гео Милев. Според Катя Зографова тя е връх в култа "Яворов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай