Кръщават улица в Италия на Пейо Яворов

Идеята се ражда по време на посещение на кмета на Чирпан в Борго Верчели

Кръщават улица в Италия на Пейо Яворов | StandartNews.com

Общинското ръководство на Борго Верчели, наричано още Борго Булгаро, стартира процедура по именуване на улица на известния български поет и революционер Пейо Крачолов Яворов. Идеята за това се ражда по време на официално посещение на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов в Борго Верчели преди месец и половина.

Общината в провинция Верчели, регион Пиемонт, в Северна Италия, е исторически свързана с България от векове. В центъра на Борго Верчели се издига „Българският замък”, принадлежал на наше знатно семейство, предава БГНЕС.

Чрез видеоконферентна връзка общинските съветници на Чирпан взеха решение за именуване на площад „Борго Верчели (Булгаро)“ в родния град на прочутия български поет, съобщиха от Генералното Консулство на България в Милано.

След заседанията на общинските съвети официално бе открито дърво, символ на приятелството между Борго Верчели и България пред българския замък „Кастело Булгаро“ в селището. Това става по идея на Генералния ни консул в Милано Таня Димитрова.

На официална церемония кметът Де Маджистри, на базата решение на Общинския съвет на Борго Верчели, обяви Димитрова за „почетен гражданин“ на италианската община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай