Крил ли е 4 месеца Китай коронавируса

Броят на паркираните пред болници коли и ключови думи в търсачките хвърлиха съмнение върху Поднебесната империя

Крил ли е 4 месеца Китай коронавируса | StandartNews.com

  • Мистерията "Китай обяви за коронавируса по-късно"
  • Броят на паркираните пред болници коли и ключови думи в търсачките хвърлиха съмнение върху Поднебесната империя

Истинска вълна от конспиративни теории се понесе из планетата, веднага щом бе обявено за новия вид коронавирус (COVID-19), тръгнал от китайския град Ухан. Това не бе неочаквано предвид старата максима, че когато няма обяснение за нещо, хората си измислят информация за него. Разбира се, главна роля за проблема изигра Китай със своята затвореност и липса на данни за каквито и да е ситуации от публичен интерес. От друга страна принос за крясъка имаха и властите в САЩ, които станаха източници на множество конспиративни теории, предполагащи "мръсна" игра от страна на Пекин.

Основна конспирация беше, че Китай е обявил по-късно началото на епидемията, което е забавило усилията на Световната здравна организация (СЗО) и на целия свят да се справят навреме със заразата. В резултат, досега по света са се заразили над 8 млн. души, а жертвите скоро ще достигнат половин милион.
Сведения бяха давани много пъти и от най-различни източници - неправителствени организации, подвизаващи се в китай, разузнавателни служби на западни държави, обикновени изтрещели потребители на социалните мрежи и пишман коментатори. Но едно "доказателство" сякаш се открои сред всички останали, защото при него уликите дойдоха буквално от небето!
Въпросното проучване дойде не от къде да е, а от суперпрестижния Харвардски университет. Основното твърдение беше, че коронавирусът е заразил множество хора още миналия август в китайския град Ухан. Изследването, което придоби значителна публичност, естествено беше отхвърлено от Китай и неговата методология беше оспорена от независими представители на академичната общност.
И все пак, какво показа изследването?
Базира се на сателитни изображения на етапи от трафика и паркираните автомобили около болниците в Ухан, както и на проследяване на онлайн търсенията за специфични медицински симптоми. От края на август до началото на декември 2019 г., твърди докладът, в града се забелязва забележим ръст на паркирането на превозни средства около шест болници в града.
Това съвпада с увеличаване на търсенията за възможни симптоми на коронавирус като "кашлица" и "диария".
Подобно разкритие е направо революционно, дори по стандартите на разузнавателните служби, тъй като най-ранният докладван случай в Ухан е чак от началото на декември миналата година.
"Въпреки че не можем да потвърдим дали увеличеният брой е бил пряко свързан с новия вирус, нашите доказателства подкрепят друго скорошно заключение, а именно, че появата на вируса е била регистрирана още преди той да е идентифициран "за първи път" на пазара за морски дарове в Ухан", пишат учените.
Изследването на харвардци създаде голямо напрежение и в медиите, а президентът на САЩ Доналд Тръмп, който беше силно критичен към реакцията на пандемията в Китай, пусна специален пост в туитър и благодари на изследователите. Туитът е бил четен повече от три милиона пъти.
Утвърждаващи ли са обаче доказателствата?
Изследването, което не е било подложено на проверка (на англ. peer review) - процесът, по който академичните документи се проверяват от други учени, твърди, че в популярната китайска търсачка Baidu е нараснал броят на онлайн запитванията за коронавирусни симптоми, по-специално "диария".
Служителите на компанията Baidu обаче оспорват констатациите, заявявайки, че всъщност има намаляване на търсенето на "диария" през този период.
Е, какво става?
Терминът, използван в доклада на Харвардския университет, всъщност се превежда от китайски като "симптом на диария". Търсенето на "симптом на диария" наистина показва увеличение на заявките от август 2019 г. Въпреки ако се въведе и терминът "диария", по-често срещан термин за търсене в Ухан, той всъщност показа спад от август 2019 г. до началото на огнището.
Водещият автор на харвардския документ, Бенджамин Рейдър твърди, че "думата за търсене, която избрахме за" диария ", е такава, защото е най-доброто съвпадение за потвърдени случаи на Covid-19 и е предложена като свързана дума за търсене с коронавирус ".
При преглед на популярността на търсенията за "треска" и "затруднено дишане", които са два други често срещани симптома на коронавирус, се забелязва динамика. Търсенията за "треска" нарастват малко след август със скорост, подобна на "кашлица", а запитванията за "затруднено дишане" намаляват през същия период.
Ами броят на автомобилите?
В шестте болници, прегледани от сателитни изображения в проучването в Харвард, се отчита увеличение на автомобилите на болничните паркинги от август до декември 2019 г. При по-сериозен преглед обаче, се забелязват някои сериозни недостатъци.
В доклада се посочва, че изображенията с дървесна покривка и сенки за сгради са били изключени, за да се избегне прекомерно преброяване на превозните средства. Сателитните снимки, пуснати в медиите, показват големи площи на болнични паркинги, с гледки, блокирани от високи сгради. Това означава, че не е възможно точно да се прецени броят на присъстващите коли.
При преглед на други сателитни снимки, използвани в доклада от Харвард, се виждат паркинги в различни болници, затъмнени по подобен начин.
В болница Тян Ю има и подземен паркинг, който се вижда на функцията за изглед към улицата на Baidu, но само входът е със сателитни изображения - не и колите под земята. Авторът на доклада Бенджамин Рейдър казва, че "определено не можем да отчитаме подземния паркинг за нито един период от време на проучването и това е едно от ограниченията на този тип изследвания".
Изследователите биха могли да сравнят данните си с други китайски градове, за да видят дали покачването на болничния трафик и заявките за търсене са специфични за Ухан, където огнището за пръв път се появи на бял свят или дали подобни модели се наблюдават другаде.
Недостатъците, които се виждат при сателитните изображения, в допълнение към въпросите, повдигнати относно онлайн търсенията на медицински симптоми, пораждат съмнения относно откритията в проучването на Харвард. Но не са достатъчни, за да го опровергаят напълно. Така съмненията върху Поднебесната империя остават. И подсилват въображението на любителите на конспирации. Още повече, че има много неща, които не знаем за ранното разпространение на вируса в Ухан, а предвид вечното мълчание на китайските власти, едва ли някога ще научим истината.

Закриха 21 млн. мобилни телефона

Починалите от коронавирус в Китай може да са 2 милиона, ако се съди по броя на закритите абонаменти за мобилни и стационарни телефонни услуги, става ясно от съобщение на опозиционната формация "Фалун Дафа".
През последните три месеца са закрити огромният брой 21 милиона мобилни абонати и 840 000 стационарни телефонни номера, сочат официални данни на Пекин. Това представлява рязък скок в закриването на абонати и може да се дължи на смъртни случаи в резултат от коронавируса, посочват от организацията.
Множество експерти по света изразяват съмнение, че статистиката за протичането на епидемията от COVID-19 в Китай е достоверна, но поради налаганата от властите цензура, не е възможно да бъдат събрани данни от независими източници. Това фоксусира вниманието върху косвени признаци, които биха могли да са индикатор за смъртността.
"Пенсии, социални осигуровки, билети за влак, покупки... каквото и да правят, хората се нуждаят от мобилен телефон. Китайският режим изисква всички китайски граждани да използват мобилен телефон, за да генерират здравен код. Без зелен здравен код човек не може да се придвижва из Китай. Невъзможно е човек да закрие мобилния си номер." - подчертава експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай