Край с перфораторите за билети в столицата

Столичани вече може да купуват онлайн документ за еднократно пътуване

Край с перфораторите за билети в столицата | StandartNews.com

До половин година перфораторите в градския транспорт в София ще останат в историята. Това стана ясно от думите на шефа на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който представи възможността за закупуване онлайн еднократен билет за градския транспорт.

Услугата ще бъде пусната експериментално. Закупуването на онлайн билет на стойтност 1,6 лв. ще става с еднократна регистрация и ще важи за едно пътуване.

Час и половина след чекирането на билета чрез новите валидатори той ще изчезва от системата. Затова време обаче няма да може да се ползва в различни превозни средства.

Ако не се осъществи пътуването в рамките на 24 часа закупения билет изгаря. До момента през интернет можеше да се закупят дневни карти. От ЦГМ отчитат, че на месец продават по  500-600 от тези документи.

Новата тикет системата няма да прати хартиения билет в историята, а само перфораторите. "Хартиен билет със сигурност ще има с QR код и баркод. Нека да мине един транзитен период 5-6 месеца, в който хората да изразходват старите билети, за да може перфоратора да остане в историята", обясни Дилчев.

Шефът на ЦГМ обяви, че пътникопотока е намалял почти наполовина. В най-тежките дни от пандемията спадът на пътуващи е бил 70%.

Големият въпрос остава каква ще е тарифната политиката на новата система - дали пътниците ще плащат спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт или на изминато разстояние. Решението за това е в правомощията на СОС и ще бъде взето след анализ. Със заработването изцяло на новата система хартиеният билет ще отиде в историята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай