Край! Министър изстреля новината за пенсиите

Какво ще се случи на 12 юли

Край! Министър изстреля новината за пенсиите | StandartNews.com

Дойде нова важна новина, свързана с пенсиите.

Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО за 2023 г., е осъвременяване на всички пенсии с 12% от 1 юли 2023 г. Това каза пред журналисти служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, преди да влезе на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, предаде БТА.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от настоящите 467 лв. ще стане 523, 04 лв. 

Средната пенсия ще порасне с 16.8%. Онова, което предвижда също бюджетът, е и финансиране на предприетите мерки през 2022 г. и посочи тази с осъвременяването на пенсиите. 

По думите му това в бюджетно изражение представлява 23.6% повишаване на разходите за пенсии в този бюджет.

Той обясни, че процентът на увеличение на пенсиите се получава, като се отчете нарастването на индекса на потребителските ценипрез предходната година. Съгласно Кодекса на труда това е хармонизираният индекс на потребителските цени, онзи, който се включва по европейските методики и онзи, който служи за сравнение с всички държави членки на ЕС.

По него, за годишната инфлация към предходната година е 13%, а ръстът на средния осигурителен доход за предходната година е 11 на сто. Следователно това прави 12%, коментира министър Лазаров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай