Кой запали фитила на Вучков

Кой запали фитила на Вучков | StandartNews.com

Номерът с оставката не мина, въпросът е кои са кукловодите

Ченгеджийски номер срещу премиера или храбра постъпка на министър Вучков? В тези крайности се въртят коментарите около хвърлената оставка на МВР шефа и реакцията на Бойко Борисов. Факт е, че случката съвпадна с визитата на шефа на ФБР Джеймс Коми. Което трудно може да се приеме за случайно съвпадение. За 100 дни управление Борисов не допусна свои и коалиционни партньори да кадруват през главата му.

Последната офанзива бе за смяната на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, останали в наследство от бившата власт. Разправията около тяхната съдба досега е предимно с политически аргументи. Рокада, за която най-много натискат Реформаторите и Патриотите, подкрепяни от президента. В един глас с тях заговори и Вучков, който дори прежали поста си, опитвайки се да постави ултиматум "Или аз, или те!". Въпросът е дали ходът с оставката на МВР шефа в деня, когато у нас е шефът на толкова важна американска служба, не е опит за изнудване пред очите на Големия брат.

С надеждата, че Бойко ще се огъне, за да не се излагаме пред високия гост от Америка с вътрешни скандали в сектора "Сигурност".

Защото всички, които познават характера на Вучков, трудно биха го определили като прекалено смел и склонен на резки действия.

Напротив, дотук той си е изградил образа на предпазлив и мек човек. И изведнъж кроткият Вучков избухва и вади от нерви Борисов!?

Рискувайки да сложи кръст не само на кариерата си в ГЕРБ, но и изобщо да слезе от политическата сцена. Анализаторите веднага видяха две обяснения за хода с оставката. Или Вучков се е заиграл с много мощен опонент на Борисов, който му гарантира светло бъдеще, или пък се е оказал безнадеждно зависим. Коя от двете версии е по-близо до истината вероятно ще стане ясно много скоро. Въпросът е за кого обаче играе Вучков? Едва ли само за коалиционните партньори, за които разгневеният Борисов припомни вчера, че 4 пъти са поставяли съдбата на кабинета да виси на косъм. Там нещата са ясни, особено след като самият Атанас Атанасов се е заел да рути Писанчев и Лазаров както и с каквото може.
Вучков обаче е един от най-близките хора на Цветан Цветанов, който също публично поиска Лазаров и Писанчев да си ходят. После си замълча под натиска на висящите дела, по едното от които преди последна инстанция е на крачка от затвора. Цветанов едва ли някога ще прости на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС за серията разследвания и последвалите съдебни процеси. Заради тях бившият вицепремиер изпадна и от новия кабинет и загуби статута на "човека партия в ГЕРБ", особено сред кметовете. Може пък и Цветанов да няма пръст, но от екипа му от периода му на вътрешен министър има доста хора, които търсят реванш. Много е вероятно зад сценария с оставката да има и други кукловоди, които се целят доста по-високо от Писанчев и Лазаров. В крайна сметка номерът с изнудването не мина. Тези, които си правеха планове да хванат на тясно Борисов, удариха на камък. Или, както каза самият премиер, хванаха го за шлифера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай