Кой ще е следващият генерален секретар на ООН?

Кой ще е следващият генерален секретар на ООН? | StandartNews.com

Бокова покрива всички критерии

Дик Рош е бивш министър по eвропейските въпроси и министър на околната среда на Република Ирландия.

Перспективата източноевропейка да заеме поста на Генерален секретар на ООН за първи път е невероятна възможност за региона и за Европа като цяло. Българката Ирина Бокова вече е демонстрирала, че е способна да си осигури достатъчно гласове на равнището на ООН, пише Дик Рош.

В момента Европа е изправена пред много сериозни изпитания, сред които продължаващата драма в Гърция, предстоящият референдум за оставането на Великобритания в ЕС, кризата в Украйна и ежедневните бежански проблеми по южните брегове на Европа.

Положителното е, а положителните страни са наистина малко, ролята на ЕС в постигането на историческата ядрена сделка с Иран, което показа, че Европа играе роля на световна сцена

Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини взе значително участие в процеса и по този начин Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) спечели признание за активността си. Нейното участие в пресконференцията с иранския външен министър Мохамед Зариф напомни на критиците и евроскиптиците, че Европа и ЕСВД могат да имат конструктивен принос при разрешаването на сложни проблеми.

Европа ще получи нова възможност догодина, когато ще бъде избран новият осми по ред Генерален секретар на ООН.
В 70-годишната си история ООН никога не имала жена Генерален секретар: учудващ и недопустим пропуск за организация, за която се предполага, че представлява интересите на цялото човечество.

Генералният секретар на ООН се избира за 5-годишен мандат. На практика, той не може да остане на този пост повече от два мандата, кандидатите не може да са граждани на някоя от 5-те постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и назначенията следват принципа на регионална/континентална ротация.

Общоприето е, че през 2016 година е ред на Европа да излъчи свой кандидат за поста, който Рузвелт е нарекъл ,,световен арбитър''. Тъй като Западна Европа вече е излъчила трима от общо седем генерални секретари, следващият генерален секретар следва да е от Източна Европа.

Вероятно няма да има недостиг на потенциални кандидати от Източна Европа. Няколко вече привлякоха вниманието. Предизвикателството е да бъде избран кандидатът, който ще събере най-широка подкрепа и ще позволи да бъдат преодолени разделенията между някои страни.

Постсъветските антагонизми означават, че източноевропейският кандидат не трябва да бъде "твърде близък" до Русия, за да бъде приемлив за САЩ и ЕС, нито твърде ,,отдалечен''от Русия, за да се избегне нейното вето.
Кандидатурата на литовската президентка Далия Грибаускайте, чието име често се споменава като потенциален кандидат, несъмнено ще се изправи пред руското вето поради напрежението, породено от санкциите на ЕС срещу Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай