Кой уби Виолета Донева?

Говори се, че по тялото на известната актриса, която беше намерена мъртва в дома си, има следи от насилие

Кой уби Виолета Донева? | StandartNews.com
  • Говори се, че по тялото на известната актриса, която беше намерена мъртва в дома си, има следи от насилие

Виолета Донева най-после отново е в устата на медиите, но по ужасен повод - известната актриса, която отдавна се оттегли от киното и театъра, беше намерена мъртва в апартамента си в столичния квартал "Изток", а вече се говори, че е била убита.  Името на жената, която дълги години беше във фокуса на интереса, отново ще бъде спрягано, но в кошмарни версии. Една от тях е, че е станала жертва на собствените си роднини, а по тялото й има следи от насилие. Засега от полицията официален коментар по темата няма.

 

Коя е Виолета Донева?  Родена е в Петрич на 7 септември 1943 година. Внучка е на юриста политик Стефан Стефанов. Баща ?, капитан Павел Джингаров, е разстрелян през 1945 година след присъда от така наречения Народен съд. Тя, естествено, няма спомен от татко си. Малко след убийството на съпруга й, майката на Виолета - Цвета Джингарова, е откарана от Народната милиция в неизвестна посока. Отсъства 20 месеца и всички я отписват. За момиченцето се грижи баба му. Изхвърлят семейството от апартамента край Докторската градина, тъй като партизански генерал хвърля око на жилището. Бабата събира набързо багажа, грабва малката и хуква да търси подслон. Но всички хлопват вратата си под носа на жената. Най-после адвокат от рода я пуска с детето в мазето си на "Руски паметник".

Виолета прохожда именно там - в работилницата, в която юристът се прави на дърводелец, тъй като му е забранено за практикува занаята си. Бъдещата звезда дори не може да тича по двора - за да не ги докладва някой. Адвокатът все пак успява да уреди Виолета да зърне майка си, която довеждат от затвора за свиждането. От красавицата Цвета Джингарова, която завършва литература в Софийския университет, са останали само очите. И Виолета започва да пищи. След като все пак я освобождават, жената няма право да преподава. Бабата скоро умира от рак, а братята й, които подкрепят останалото без мъж семейство, също си отиват един след друг - те са интелектуалци от Македония.

През 1947 година Цвета се записва на двегодишен курс в Театралното училище, където е заедно с Апостол Карамитев и Маргарита Дупаринова, а после отива да играе в Габрово. Оттам започват приключенията на Цвета и Виолета. Каквото и да се случва, дори да нямат пари за хляб на масата, Цвета държи малката да учи френски и да свири на пиано. Към тях се присъединява и вторият баща на момичето - актьорът Кирил Донев, който е с 20 години по-възрастен от Цвета и с чиято фамилия Виолета успява да завърши със златен медал гимназия в Кюстендил и да влезе във ВИТИЗ. Завършва през 1966-та, а след време и Факултета по журналистика в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Хубавата жена в продължение на 25 години играе във Военния театър. Два сезона е шеф на общинската трупа "Възраждане". В неговата история остава като Елисавета Багряна в своята пиеса "Последната и първата жена". Води ежеседмична рубрика в "Стандарт", превежда пиеси - "Жената от морето" на Хенрик Ибсен, "Любовни писма" на Албърт Гърни, "Някой зад вратата" на Едвард Радзински.

Донева е от оригиналните лица в родното кино. Дебютира през 1961-ва - във филма "Стръмната пътека" на Янко Янков. Първата й главна роля е в "Двама под небето" на Борислав Шаралиев. През 1963-та  снима с Кирил Илинчев по романа на Георги Марков "Анкета", а през 1970-та за втори път работи с Борислав Шаралиев в "Сбогом, приятели". През 1972 г. получава награда за своята Мария във филма на Людмил Стайков "Обич". Играе в два филма на Иля Велчев - "Дубльорът"/1974/ и "Завръщане от Рим"/1977/. След 10 ноември  се впуска в политиката - три мандата е шеф на СДС в квартал  "Изток". Но през 1994-та е силно разочарована и се отказва.

Първият съпруг на Виолета Донева е режисьорът Людмил Стайков. Той прави чудеса за нея, но скандалите между тях зачестяват, когато колеги обвиняват актрисата в клептомания. Единственият им син, Иво Стайков, се опитва да бъде достоен  наследник на баща си в киното, но не му се получава. Между тримата съществуват сложни отношения, изпълнени с антагонизъм. Вторият  съпруг на Виолета Донева е Атанас Грънчаров, когото тя нарича "моята опора".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай