Тежки щети от вандализъм. Общините с призив

Сдружение на общините започва кампания

Тежки щети от вандализъм. Общините с призив | StandartNews.com

Общините дават стотици хиляди левове годишно за възстановяване на щети след вандалски прояви в страната. Това са средства, които се събират  от данъците и таксите, които плащаме всички. За това алармираха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Сдружението започва поредица от публикации за вандалските прояви в различни населени места и за усилията, времето и средствата, които местната власт е задължена да вложи, за да възстанови щетите. 

Ежедневно в публичното пространство се появява информация за щети върху общинско имущество, издраскани стени или струпани отпадъци на нерегламентирани места, посочват от сдужението. На сайта на НСОРБ са публикувани няколко примера от страната като например счупените щандове за сувенири в подножието на Перперикон край Кърджали. Друг пример са над 75 тона битов отпадък, който е почистен от общинско предприятие в Казанлък. В Царево са били счупени няколко от декоративните осветителни тела. В Бургас самонастанили се „гости“ от Сливен, Ямбол и Градец са опитали да превърнат в гето района край Товарна гара. Община Тополовград е почистила изхвърлените отпадъци в близост до „Корията“. Над 100 000 лв. годишно отделя Община Велико Търново за поправка на счупени пейки, беседки и детски съоръжения по площадки и паркове в града. 

НСОРБ призовава гражданите да сигнализират за подобни вандалски прояви. Бездействието отваря път за ширещата се безнаказаност, подчертават от сдружението. "Извършителите са сред нас. С отстраняването на повредите и възстановяването на щетите се занимават общините. Средствата, които се „влагат“ в подобни дейности, са стотици хиляди левове годишно. Това са средства от данъците и таксите, които плащаме всички ние. С тези средства плащаме и за вандалските прояви", посочват от НСОРБ. 

Всеки път, когато оставаме безразлични, насърчаваме някой нарушител или разрушител. Местната власт е силно ограничена в правомощията си да налага наказания, а когато инспекторатите са активни, обикновено „няма свидетели“ на нарушенията, отбелязват от Сдружението.

НСОРБ започва поредица от публикации за вандалските прояви в различни населени места и ще акцентира върху усилията, времето и средствата, които местната власт е задължена да вложи, за да възстанови щетите. "Истинското „гражданско общество“ не може да бъде само претенция. То е и отговорност. А общината сме всички ние", отбелязват още от Сдружението, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай