Кой е Алексей Петров, когото Богородица не спаси от третия куршум

Той бе една от легендите на българския преход

Кой е Алексей Петров, когото Богородица не спаси от третия куршум | StandartNews.com

Той бе една от легендите на българския преход. Бизнесмен, политик и преподавател, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. Президент на българската и балканската федерации по карате. Но най-вече човек, от когото всички се страхуваха. Алексей Петров, по прякор Трактора - защото никога не се отказваше.

ВИЖ ОЩЕ: Убиха Алексей Петров!

Името му не се споменаваше, срещата с него бе изключение. И всеки в държавата внимаваше да не пресече пътя му.

ВИЖ ОЩЕ: София под блокада заради разстрела на Алексей Петров

Роден на 23 април 1962 г. в Бабинци, Тетевенско, Алексей Петров завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990 г. Бил щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление „Т“.

ВИЖ ОЩЕ: Първи данни за килъра! Кой застреля Алексей Петров?

През 2009 г. Алексей Петров е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

ВИЖ ОЩЕ: Борят се за живота на простреляната заедно с Алексей Петров

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г.

ВИЖ ОЩЕ: Ето какво е правил Алексей Петров в последната си минута

Два пъти Алексей Петров оцелява след атентати. Първият е на Голяма Богородица (15 август) 2002 г. През 2015 г. срещу него отново е направен опит за атентат.

Тогава, на 29 октомври 2015 г., малко преди 8,30 ч, Алексей Петров излиза от дома си на ул. “Арарат” в столичния кв. “Кръстова вада”. В подземния гараж го чака шофьорът му - Стефан Борисов. По навик Алексей сяда на задната дясна седалка в бронирания си “Мерцедес S 500 Гард”.

Шофьорът потегля и свива по ул. “Проф. Милчо Лаков”. Когато стига до кръстовището един след друг през 2 секунди се чуват два адски гърмежа. Колата е навлязла в завой, когато Алексей и шофьорът му усещат два силни удара в предницата на колата. Панорамното стъкло се пука, пръсва се стъклото на предната дясна врата.

Отломка от сграда удря задния ляв калник на мерцедеса. Защитните системи на колата се включват и тя е обгърната от димна завеса. Шофьорът на Алексей Петров прави обратен завой и се връща към гаража. Оцелява.

Днес обаче, ден след Голяма Богородица, куршумът от пушка срещу Алексей Петров се оказа фатален.

Петров преподава в УНСС от края на 1990-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

Бизнесменът се пробва и в политиката. На 7 юли 2011 г. е издигната кандидатурата му за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет „Единение и екипност“. Кандидат за вицепрезидент първоначално се предполага, че ще е бившата съдийка Душана Здравкова, но впоследствие става доц. д-р на техническите науки Николай Георгиев – бивш военен аташе в посолството на България в Париж. Това е първата кандидатура за президентските избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай