Ковид се завръща. А маските?

8 области в страната минаха в жълтата зона

Ковид се завръща. А маските? | StandartNews.com

Коронавирусът се завръща. 8 области в страната вече са в жълтата зона с над 100 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души на двуседмична база. Това са Бургас, Варна, Враца, Добрич, Перник, София-град, София област и Ямбол.

В понеделник 14-дневната заболеваемост достигна 117.08 на 100 хиляди. Промяна има и в картата на епидемичната обстановка по региони. Западният регион в неделя влезе в зеления I етап. Той обхваща областите Видин, Монтана, Враца, София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

1 308 нови случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие. Те са установени след направени 7 368 теста, показват данните от Единния информационен портал. Положителни са 17,75% от изследваните проби.

Общият брой на хоспитализираните е 456. Пациентите в интензивни отделения са 33. Излекуваните за последното денонощие са 3 076. За същия период са регистрирани 5 смъртни случая. 2 178 са поставените дози ваксини за изминалите 24 часа.

Заместник- председателят на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Александър Симидчиев препоръчва поне в жълтите зони някои мерки отново да се въведат.

Места, където има голяма концентрация на болни хора, например в болниците, да стане задължително носенето на маски. В градския транспорт също, защото това са двете места, където в най-голяма степен този вирус може да се разпространява в момента, каза Симидчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай