Ковачевски с остри думи за българския културен център в Битоля

Става въпрос за личност, сътрудник и на Хитлерова Германия, твърди премиерът на РСМ

Ковачевски с остри думи за българския културен център в Битоля | StandartNews.com

Според премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски откриването на културния център „Иван Михайлов” в Битоля е било „нещо повече от провокация и е разбунило духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, и на Независимата хърватска държава на Павелич”.

Ковачевски заяви още, че следващата седмица ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Иван Михайлов” и откриването на културния център със същото име в Битоля.  

„Тази личност изобщо не може да бъде мост към бъдещото приятелство между двата народа и европейския път на държавата. Това събитие представлява провокация, която не води до подобряване на отношенията и до финализирането на успешен диалог, а той би означавал бързо начало на преговорите на РС Македония с ЕС”, подчерта македонският премиер, предава БГНЕС.

Откриването на Българския културен център в Битоля миналата седмица предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини страната ни в провокация заради неподходящия избор на име за клуба. Стигна се дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество от страна на редица политици и общественици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай