Колко ни струва парното за ноември? Излязоха първите сметки

Тази година отоплителният сезон започна с 28 дни по-късно в сравнение с 2021 г.

Колко ни струва парното за ноември? Излязоха първите сметки | StandartNews.com

Софийската топлофикация е готова с първите сметки за новия отоплителен сезон, като 55% от битовите потребители ще получат фактура на стойност до 100 лв., съобщиха от дружеството.

Тази година отоплителният сезон започна с 28 дни по-късно в сравнение с 2021 г., допълват от столичното топлофикационно дружество. Причината бе дългата и топла есен. Тенденцията за по-топло време продължи и през ноември, което допринесе за 21 на сто намаление на доставената топлинна енергия спрямо ноември миналата година. По данни на НИМХ, отчетената средно месечната температура за ноември тази година е 8,1 градуса, спрямо 6,8 градуса през 2021 г., т.е. през 2022 г. тя е била с 1,3 градуса по-висока.

Въпреки по-благоприятните метеорологични фактори от "Топлофикация София" припомнят, че цената на топлинната енергия беше повишена от 1 юли с решение на КЕВР с 40% спрямо миналия отоплителен сезон. Това увеличение се компенсира частично от намаленото ДДС на 9 на сто, но все пак то оказва влияние върху месечните сметки.

Анализът показва, че близо 55% от битовите потребители ще получат фактура за ноември на стойност до 100 лв. За почти 21% от абонатите стойността ще е между 100 и 150 лв., а за 2,9% сметките са на стойност над 300 лв., посочват от "Топлофикация София".

Ноемврийските фактури са достъпни онлайн на toplo.bg, както в партньорските мрежи и в центровете за обслужване на клиенти, информират още от топлофикационното дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай