Четвъртък,

Колко е мръсен въздухът в София

От: Агенция Стандарт -
Колко е мръсен въздухът в София
A
A
A

Днес въздухът в София е сравнително чист. В последната седмица, обаче, се наблюдаваха завишени стойности. От Общината обясняват, че превишенията са предимно през зимния отоплителен сезон и се дължат на отоплението.

„За последното денонощие нямаме регистрирани превишения от автоматичните измервателни станции. Всеки може да се запознае с информацията на сайта на Столична община”, обясни Теодора Полимерова от Столичната община пред Нова телевизия.

На таблата в столицата, показващи качеството на въздуха, тя уточни, че се визуализират измерените средночасови стойности. „Те обаче не бива да се сравняват със средноденонощната норма, която е 50 микрограма за едно денонощие и не бива да бъде превишавана 35 пъти в годината”, допълни Полимерова.

Тя обясни, че Общината е започнала най-мащабната програма за модернизиране на отоплението на гражданите. Подменят се старите отоплителни устройства с високоефективни на газ, пелети и електричество.

„Вече сме подменили 1 000 уреда през миналата година. През настоящата планираме да подменим около 5 000. Започваме и доставките на климатиците, които са най-много”, уточни Полимерова.

От столицата към Русе. Месните казват, че колкото е хубав градът, толкова му е мръсен въздухът. Недоволството в крайдунавския град расте. За последните 14 дни автоматичната станция, която измерва чистотата на въздуха, е регистрирала пет дни, в които е имало превишения на фините прахови частици.

„Русе е един мръсен град. През зимата имаме проблеми с битовото отопление, а през цялата година с химическите замърсявания. Затова и министър Борислав Сандов дойде в града, защото тук има сериозни проблеми”, коментира екоактивистът Иван Белчев.

Той посочи, че към общината са дадени предложения, свързани с почистването на града, с колите от градския транспорт. „Съветът по екология ще бъде още един лост за гражданите да могат да участват пряко с действия”, уточни Белчев.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички