Кои 12 велики имена празнуват на Великден

Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род

Кои 12 велики имена празнуват на Великден | StandartNews.com

На Великден имен ден празнуват 12 имена - Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велика, Велик, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Вельо. Всички те произтичат от „велик“, какъвто е днешният ден.

Днсс православният свят отбелязва Възкресение Христово – Великден. Това е най-големият празник за християните, наричан Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

 Според Светото писание Христос възкръсва на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан. Празната му гробница е открита от жените мироносци, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

 В навечерието на Великия ден камбаните в християнските храмове известяват Христовото Възкресение, а вярващите влизат в църквите, копнеещи за общение и единение с Бога.

 Навръх Великден, според българската традиция, цялото семейство се събира на тържествен обяд у най-възрастните в рода. На празничната трапеза се слагат печено агне, баница със сирене, обредни погачи, червени яйца, вино и плодове. Ритуално обядът започва с прикаждане на софрата от стопанката на дома и завършва с борене с великденските яйца и козунак.

 На празника деца и възрастни се чукат с писаните яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

 Христос Воскресе!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай