Кое е най-красивото великденско яйце

Първото винаги е червено, всеки цвят носи своето значение

Кое е най-красивото великденско яйце | StandartNews.com
  • Първото винаги е червено, всеки цвят носи своето значение

Боядисването на яйца е традиция за Великден, която най-често се свързва с Мария Магдалина.Отивайки към гробницата, тя носела кошница със сварени яйца, за да ги сподели с останалите жени, дошли да оплакват смъртта на Божия син. След като пристига там и гробът е празен, яйцата от само себе си са придобили червен цвят.
Някои източноевропейски традиции приписват началото на традицията с боядисването на яйца на майката на Иисус. Дева Мария е присъствала на разпъването на кръст на сина си и носила със себе си яйца. Капка от кръвта на Иисус капнала върху едно от яйцата и го оцветила в червено. Според друга версия, докато Дева Мария плакала, сълзите й ставали кървави и  оцветявали яйцата в яркочервен цвят.
Според друго предание Мария Магдалина посетила Италия и намерила случай да се яви пред император Тиберий I. По общоприетия източен обичай му поднесла яйце, боядисано в червено. Казала му: "Христос воскресе!" И започнала пламенна проповед за живота, чудесата, разпятието и възкресението на Спасителя. След такива свидетелства император Тиберий сам повярвал в Божия син и предложил да Го причислят към римските богове. И когато Римският сенат отхвърлил това, Тиберий с царски указ заплашил да накаже всеки, който се осмелява да наскърби вярващите в Иисус Христос.Така Мария Магдалина накарала езическия управител на Юдея писмено да засвидетелства Христовото Възкресение пред езическия свят.А християните, като узнали за значението и силата на впечатлението, предизвикано от поднасянето на червено яйце, започнали да си подаряват червени яйца и да се поздравяват с "Христос воскресе!... Во истину воскресе!..."Първото яйце, което боядисваме за Великден, винаги е червено - символ на пролятата кръв на разпнатия Христос. С него се прави кръст на челата на децата за здраве.Всеки цвят, който се използва за боядисване на яйцата, има своето значение. Жълтото и оранжевото се свързват с богатство, зеленото - с успехите, а синьото се счита за цвета на Дева Мария и е символ на любов, надежда и добрина. При боядисването на яйца не трябва да се използва черна боя, защото този цвят се свързва със скръб и печал. Велики четвъртък може да се нарече денят на покаяние и духовно пречистване. Този ден е подходящ за боядисване на яйца и почистване на къщата, за да бъде годината светла. Но ако не сте намерили време, Велика събота също е добра възможност да омесите козунаци и да боядисате яйца.
Домакините знаят малки хитринки за варенето на яйца. За да не се пукат, преди да ги поставите в тенджерата е добре да престоят час-два на стайна температура. Друг начин е да добавите към водата лъжичка сол или оцет. Онези, които ще използват техниките с кристали или винена киселина, трябва да ги поставят в съда с яйцата още по време на варенето, за да може, когато яйцата изстинат, по тях да са полепнали кристали.По магазините има всякакви видове бои за яйца - течни, на капсули, под формата на картончета. Някои придават седефен вид на великденските яйца. Има всякакви стикери, които може да залепите върху вече боядисаните черупки. Но нищо не може да замени удоволствието от спазването на старите великденски традиции. Тъй като в наши дни не всички бои по магазините блестят с качество, препоръчваме да си взимате по 2 опаковки от един вид. Добавете оцет към боите, които ще разтваряте и помнете, че както яйцата, така и боите трябва да са топли.

С памук

За да са шарени яйцата, използвайте памук, върху който да капнете по малко от всички цветове. Оставете ги за около 10-15 мин. и едва тогава ги отвийте от памука, за да видите какво сте сътворили.

С восък или пастели

Преди да пуснете яйцата в боите, им нарисувайте с маслени пастели или с восък фигурки. Те ще се запечатат и няма да позволят на боите да проникнат върху нарисуваното.

С листенца

Боядисване на великденски яйца с листенца е друг стар метод, за който е нужен тънък чорап от ликра. Прикрепете към яйцето листенце от магданоз, здравец или от друго растение, с което разполагате, пъхнете го в чорапа, увийте го и го оставете да се боядисва. Когато го извадите от боята, ще видите елегантния отпечатък на листенцето.

Със салфетка

През последните години декупажът измести традиционното боядисване. Може да украсите яйцето, като използвате малка по размер салфетка, която да поставите върху него. Постарайте се да изпънете салфетката по повърхността на яйцето, така че тя да бъде гладка и без гънки. В случай, че имате време и търпение, може да изрежете отделни елементи от салфетката и да ги залепите върху яйцето. Внимателно нанесете лепило върху изображението, като за целта може да използвате и разбит суров белтък. Изчакайте да изсъхне и се насладете на невероятно красиво великденско яйце, с което със сигурност ще впечатлите Вашите близки и приятели.

С ориз

За тази техника са необходими дребен ориз, бои за яйца и малки чаши с похлупачета, в които се побира яйцето. Изсипете в чашите по малко ориз, добавете избрания цвят боя. Сложете похлупака на чашата и разтръскайте ориза, докато не се оцветят всички зрънца. След това сложете яйцето в чашата, отново разтръскайте и - воала! - имате страхотно боядисано яйце. Може да се наложи да разтръсквате чашата няколко поредни пъти, за да получите желания резултат.

С естествени багрила

Какво по-хубаво от това да се върнем във времето на бабите и дядовците ни, когато сегашните бои не са съществували! Необходими са ви: яйца, обелки от стар лук, червено зеле, цветя и листенца, тънки найлонови дамски чорапи. Притиснете желаното цветче или листенце към суровото яйце и обгърнете с чорапчето, като се стремите да увиете колкото се може по-плътно. След това завържете чорапа, за да не се размести желаният орнамент. Пригответе си две тенджери - в едната наредете люспи от стар лук, а в другата листа от червено зеле. Сложете яйцата между люспите и зелето и залейте с вода. Изчакайте да кипне и отдръпнете тенджерите от котлона. Охладете яйцата в хладилник за около 5 до 12 часа, премахнете чорапките и листенцата - имате съвсем естествено боядисани яйца в кафяв и син цвят. Как да постигнете и други багри:

  •  червено - червен лук, ягоди, червени боровинки
  •  светло зелено: листа от спанак
  •  жълто: портокалови и лимонови обелки, моркови, семена от целина
  •  светло синьо: боровинки
  •  светло кафяво: силно кафе
  •  златисто: обелки от жълти ябълки.

След боядисването намажете яйцата с напоен с олио памук, за да им придадете блясък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай