КНСБ с призив: Искайте си 30% увеличение на заплатите

Синдикатите гневни заради политиката на доходите

КНСБ с призив: Искайте си 30% увеличение на заплатите | StandartNews.com

С нестандартен апел за първи път излязоха синдикатите, които са недоволни от политиката на доходите на правителството.

Ако не сте получили поне 30% увеличение на заплатата, поискайте си го, призова всички работещи шефът на КНСБ Пламен Димитров.

ВИЖ ОЩЕ: Революция със заплатите. Пада десетилетна тайна

За нас е изключително важно хората в България да получат поне компенсация на инфлацията. Тя ще стане едноцифрена, но цените ще продължават да растат, само че по-бавно. За последните две години – 2021-2022, официалната кумулативна инфлация е 28,5%.

По думите му плоският данък в България създава допълнителни неравенства, като те са най-дълбоките в Европейския съюз. "Няма държава, в която работещите да плащат повече през преките данъци, отколкото бизнеса. Данъчната реформа е неизбежна", категоричен е той и допълни, че това е така поради две причини.

"Първата е, че с текущите данъчни приходи няма как бюджетът да бъде “вързан”. Наред с това от 1 януари 2024 г. всички държави членки на ЕС трябва да започнат да прилагат директивата за минималния корпоративен данък, според която той трябва да бъде 15% (в момента в страната ставката му е 10%)", допълни Пламен Димитров.

“Сега е моментът и да намалим данъка върху дохода с необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Така ще бъдат ребалансирани данъчните приходи в бюджета”, обясни Пламен Димитров, цитиран от БТА.

“Дигитализацията и изкуственият интелект водят до промяна на характера на труда в целия свят. Тази тенденция стана осезаема на първо място във финансовия сектор. Това изисква усилия от всички нас като синдикат да подпомогнем процеса на добиване на дигитални умения и компетенции. За да запазим работните ни места, трябва да отговорим на предизвикателствата на дигиталната трансформация. Най-сигурното нещо на света е промяната. Трябва да я адресираме към хората, с цел да защитим интересите им”, каза още Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай