Петък,

КНСБ с нов проект срещу сивата икономика

От: Редактори -
КНСБ с нов проект срещу сивата икономика
A
A
A

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви на пресконференция, че синдикалната организация заедно с партньорски асоциации започва проект насочен срещу сивата икономика в четири основни сектора - ремонт и поддръжка на моторни превозни средства; строителство; селско стопанство и лека промишленост.

Проектът ще продължи една година и се казва "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България".

Предстои да се направи изследване за това каква е ситуацията в момента в тези четири сектора, каква част е сивият сектор и недекларираната заетост, като на база данните ще се направи картографиране по региони. След изследването ще се проведе национална кампания в периода май - септември месец в цялата страна.

Ще се разработи още и интерактивна платформа за подаване на сигнали за злоупотреби, но и за позитивни практики, за да се види къде са светли секторите. Накрая ще бъдат предложени пакет от мерки срещу сивата икономика, които ще включват и законодателни промени.

Според изнесените на пресконференцията данни от МВФ за 2017 г. България е от държавите със сериозно присъствие на сивата икономика, тя варира между 19,2 и 29,6 процента. Пламен Димитров отбеляза, че в европейски план все още липсва мащабно проучване на неформалната икономика по единна изследователска методология.

Беше отбелязано, че държавата губи стотици милиони лева от ДДС и данък печалба заради това, че няма регулация на ремонтните дейности и техническото обслужване на пътните превозни средства. Което имало и отношение към безопасността по пътищата.

Множество нарушения на трудовите правоотношения, при безопасността на работа и изплащането на възнаграждения имало и в сектора на строителството. Част от тези проблеми били основни и за леката промишленост, в частност текстилната. Според анонимна анкета на Федерацията на назависимите федерации от земеделието, проведена в няколко области от страната, недекларираната заетост при земеделието е 80 процента.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички