КНСБ: 1100 лв. да стане минималната заплата

"Бюджетът можеше да се актуализира преди две седмици"

КНСБ: 1100 лв. да стане минималната заплата | StandartNews.com

„Мерките за подкрепа на заетостта в коронакризата свършват на 31 май. От 1 юни започва реална заплаха и за работещите, и за бизнеса. Бюджетът можеше да се актуализира преди две седмици", за това предупреди пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Ако не се актуализира бюджетът, няма да има пари за хората на първа линия, няма да има средства за подкрепа на заетостта. Защо? Защото политиците си наддават егото, всеки гледа партийния си интерес. Това е скандално. Трябваше да се намери решение. Защото 3 млн. българи ще останат без подкрепа“, каза профсъюзният лидер.

Ден преди празника на труда 1 май Димитров посочи исканията - минималната работна заплата да върви нагоре с ускорени темпове, а средната с поне 12-13% годишно.

„До 2025 година искаме минималната заплата да достигне заплатата за издръжка. 1110 лева нетно са нужни всеки един от двамата родители да носят вкъщи, за да осигурят парите за издръжка. След 30 години преход българите трябва да усетят, че и с минималните си доходи могат да живеят прилично“, каза още той.

В предаването „Хоризонт за вас“ Димитров припомни, че колективното договаряне примирява позициите - интересите на бизнеса да печели повече и интересите на работниците да получат достойно заплащане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай