Клуб на хотелиерите брани реномето на Несебър

Клуб на хотелиерите брани реномето на Несебър | StandartNews.com

Не може сянката на плажа да струва 30 лева, колкото е и евтина нощувка, заявява Филип Лисков

- Г-н Лисков, Вие бяхте избран за вицепрезидент на сдружението Клуб на хотелиерите. Разкажете малко повече за сдружението.

- Клубът е юридическо лице с нестопанска цел. Сдружението осъществява своята дейност на територията на община Несебър, но имаме амбицията да си сътрудничим тясно с подобни на нашата структури от Варна, Бургас, Слънчев бряг и останалите региони на Черноморието. Нашият клуб е единна организация и няма клонове по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. В устава сме посочили седем основни принципа - откритост и прозрачност, пряко представителство на всички членове, съблюдаване на общоприетите етични норми на поведение, плурализъм на мненията, тайно гласуване при вземане на решенията. Основополагащ принцип е ротацията на членовете на органите на управление и мандатност. Ето защо основна цел на Клуба е да поощрява и поддържа идеала за устойчиво развитие на туризма на територията на община Несебър.

- Намерихте ли решение като бранш за проблемите, които това лято станаха публично достояние - окупиране на плажа от концесионера, както и нежеланието да осигури свободни зони в него?

- Не ми се иска да влизам в лични нападки, но случващото се наистина бе шокиращо. Това безспорно се отрази по един изключително тежък начин на туристите. Всички хотелиери трябваше да обясняваме, че плажната ивица не може да бъде окупирана по този начин и да търси контакт с концесионера, за да я освободи, но той упорито отказваше. Едва след активната намеса на медиите, на които сме изключително благодарни, около 25% от плажната ивица бе освободена, но това се оказва крайно недостатъчно. Не е нормално 2 шезлонга и 1 чадър да бъдат заплащани по 30 лева, толкова, колкото струва и евтина стая в Несебър. Правим така, че да изгоним туристите от българския плаж, а след това говорим за криза в туризма. Множество проблеми има и с хигиената по плажа и наоколо. Сигнализирахме множество институции - общината, министерства, прокуратурата. Благодарни сме за бързата и своевременна реакция на Върховната административна прокуратура, която се сезира. Смятам, че е необходимо да се търси сътрудничество, а не конфронтация.

- Как ще определите настоящия туристически сезон и какви инициативи ще предприемете оттук насетне?

- През последните две седмици се забелязва засилен интерес към нашия регион. Аз съм представител на по-младото поколение хотелиери. Работя активно, моят хотел - "Арсена", се намира на първа линия в Несебър и всекидневно се сблъсквам с проблемите на бранша. Предстои да организираме серия от срещи и дискусии със заинтересовани лица от цялата Бургаска област и да начертаем стратегия за решаването им. Ще поставим и своите искания активно и настоятелно пред действащия кмет на Несебър. В града бе организирана подписка, която за кратко време събра стотици подписи от недоволни граждани от стопанисването на плажната ивица. Несебър е с богато историческо минало, трябва да се възстанови реномето му на водеща туристическа дестинация. Затова и основна цел на нашия Клуб е постоянното и ефективно сътрудничество на нашите членове с органите на държавната и местната власт. Смятаме да използваме събирания членски внос и за благотворителни инициативи.

- Къде бихте препоръчали да почиват българите?

- По Българското Черноморие, защото то предлага прекрасни условия за отдих. Искам да изкажа и специалната си благодарност на българските медии, в това число в. "Стандарт", за отзивчивостта и националноотговорната им позиция в защита на българския туристически бранш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай