Хотелиери в паника след забраните за британци

В Слънчев бряг масово са отменени резервации на летовници от Острова

Хотелиери в паника след забраните за британци | StandartNews.com

Забрана за влизането на британски туристи у нас идва само ден след като Лондон обяви, че България, Хърватия, Хонконг и Тайван ще бъдат включени в "зеления списък" от следващата седмица. В Слънчев бряг масово са отменени резервации на летовници от Острова, които са традиционните туристи за най-големия ни курорт.

Решението на здравните власти да забранят на английските туристи да идват в Слънчев бряг хвърли в паника хотелиерите в най-големия български курорт, който традиционно разчита на летовници от Острова.

"Крайно ни изненада тази забрана! Това означава за Слънчев бряг едно отново, яко стискане за гърлото. Голям старт имахме, добре тръгна сезона, но за съжаление това, което ние предвидихме отново не се случва", подчерта хотелиерът Румен Мончев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Първият чартър от Великобритания до Бургас е бил предвиден за 2 август. От тази дата самолети от Острова е трябвало да изпълняват полите два пъти дневно.

"Може да се каже, че всички резервации на английски туристи, са отменени и това е много голям удар върху целия бизнес и ще се отрази негативно  и на следващия летен сезон", смята Христо Чапкънов от Съюз на хотелиерите в Слънчев бряг.

В курорта тази година са отворили 80% от хотелите, заради добрия старт на сезона и на база предварителните резервации. В момента в курорта почиват предимно чехи, поляци, унгарци и българи.

"Влязох в България без PCR тест, нямам и ваксина, за трети път съм в Слънчев бряг и много ми харесва. Мисля, че България е безопасна дестинация", споделя Питър от Унгария.

"Всички хора в Западна и Източна Европа си планират почивката, не може да се отменят чартърни полети и да се заявят от тази седмица за следващата седмица. Защо се спират хора, които са ваксинирани!  Не с една, а с две дози!", пита Чапкънов.

В Слънчев бряг се опасяват, че в във всеки едни момент в "червената зона" могат да попаднат и туристите, на които разчитат сега. Предлагат учебната година за учениците да започне от 1 октомври, за да могат да напълнят хотелите с български туристи.

Обмислят да намалят пакети за родните летовници дори с 20- 30%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай