Сряда,

Хиляди очакват чудото на Свети Георги, обкръжиха храма Света София

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС -
1199
Хиляди очакват чудото на Свети Георги, обкръжиха храма Света София
A
A
A

Опашка от поне хиляда вярващи се изви пред храм "Св. София" в столицата, където се намира частица от дясната ръка на Св. великомъченик Георги. Мощите ще останат в България за поклонение до 7 май, но днес е последният им ден в София.

Още от рано сутринта опашката се изви през цялото пространство около църквата чак до "Александър Невски". Стотици вярващи се поклониха и вчера пред част от мощите на Св. Георги.

От утре те ще бъдат изложени за поклонение в други храмове в страната:

  • от 28 до 30 април светинята ще е изложена в храма "Св. Атанасий" в Горни Лозен;
  • от 1 до 3 май - в Църногорски манастир "Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци;
  • на 4 и 5 май - в храма "Св. Петка" в Брезник;
  • на 5-7 май - в храма "Св. великомъченик Георги" в Перник.

Посрещането на частица от мощите на св. Георги Победоносец е от голямо значение за България, защото получаваме благословението на светеца, който е покровител на много населени места в България, на много градове, на много села и на много семейства у нас, каза пред журналисти вчера Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

"И радостта, която ни се доставя с идването на частицата от светите мощи на св. Георги Победоносец, е голяма и виждаме, че както ние го обичаме, така и той ни обича", каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Светинята се съхранява в храма "Св. вмчк Георги Победоносец" в гръцкия град Нигрита, специално построен в негова чест и памет, уточниха по-рано от Софийската митрополия.

Снимки: Булфото


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com