Хиляди очакват чудото на Свети Георги, обкръжиха храма Света София

Още от рано сутринта опашката се изви през цялото пространство около църквата

Хиляди очакват чудото на Свети Георги, обкръжиха храма Света София | StandartNews.com

Опашка от поне хиляда вярващи се изви пред храм "Св. София" в столицата, където се намира частица от дясната ръка на Св. великомъченик Георги. Мощите ще останат в България за поклонение до 7 май, но днес е последният им ден в София.

Още от рано сутринта опашката се изви през цялото пространство около църквата чак до "Александър Невски". Стотици вярващи се поклониха и вчера пред част от мощите на Св. Георги.

От утре те ще бъдат изложени за поклонение в други храмове в страната:

  • от 28 до 30 април светинята ще е изложена в храма "Св. Атанасий" в Горни Лозен;
  • от 1 до 3 май - в Църногорски манастир "Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци;
  • на 4 и 5 май - в храма "Св. Петка" в Брезник;
  • на 5-7 май - в храма "Св. великомъченик Георги" в Перник.

Посрещането на частица от мощите на св. Георги Победоносец е от голямо значение за България, защото получаваме благословението на светеца, който е покровител на много населени места в България, на много градове, на много села и на много семейства у нас, каза пред журналисти вчера Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

"И радостта, която ни се доставя с идването на частицата от светите мощи на св. Георги Победоносец, е голяма и виждаме, че както ние го обичаме, така и той ни обича", каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Светинята се съхранява в храма "Св. вмчк Георги Победоносец" в гръцкия град Нигрита, специално построен в негова чест и памет, уточниха по-рано от Софийската митрополия.

Снимки: Булфото

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай