Харари предупреждава за опасност от концентрацията на информация

Историкът обясни защо изкуственият интелект (ИИ) и синтетичните биотехнологии ще променят обществото завинаги

Харари предупреждава за опасност от концентрацията на информация | StandartNews.com

Историкът Ювал Ноа Харари не само изучава миналото, но и гледа далеч в бъдещето. Неговите изяви и книги ("21 урока за 21-ви век", "Homo Deus") са вдъхновили милиони хора по света. Затова и появата му на събитието Giga Gipfel в Зьолден беше един от акцентите на събитието на германския икономически всекидневник Handelsblatt за лидерите в областта на цифровите технологии, пише investor.bg.

В интервюто си за медията той разказва защо изкуственият интелект (ИИ) и синтетичните биотехнологии ще променят обществото завинаги, какъв шанс има човечеството в борбата с изменението на климата и защо всеки трябва да медитира.

„Историята не е изучаване на миналото, а изучаване на промяната. Историците не могат да предсказват бъдещето. Но ако разбирате процесите на промяна в миналото, можете поне да си изградите представа за това какво може да се случи в бъдеще. Възприемам задачата си като мост между академичните среди и широката общественост; искам да помогна за насочване на глобалната дискусия към най-важните въпроси“, казва в разговора историкът.

Запитан защо винаги предупреждава за опасността от нова световна война, екологичен срив и отрицателните последици от разрушителни технологии като изкуствения интелект, той признава, че всичко останало - без да иска да омаловажава актуалността на теми като тероризма или миграцията, бледнее напълно в сравнение с тези три проблема, които застрашават самото съществуване на планетата.

На въпрос дали популистите не са прави, когато винаги говорят за миналото така, сякаш е било по-добро от настоящето и бъдещето, Харари казва, че това, което предлагат популистите, са носталгични фантазии. „Като историк мога да кажа само две неща по този въпрос. Първо, миналото няма да се върне. А дори и да е така: Повечето епохи не са били приятни времена. Ако можех да избирам къде и в кой момент от човешката история да се родя: не мисля, че има по-подходящо време от това, да речем, в Германия в началото на 21-ви век“.

Историкът има и предложение за решение на редица проблеми. „Ако светът инвестира 2% от световното икономическо производство в развитието на зелени технологии и екологосъобразна инфраструктура, това би било достатъчно, за да се предотврати катастрофалното изменение на климата, потвърждават някои от най-известните експерти. Осъзнавам, че става дума за огромна сума. Но ако избухне нова световна война, държавите ще изразходват много повече средства за своята отбрана.Два процента от световния БВП са осъществими, още повече че парите няма да бъдат изгорени. Това ще бъде инвестиция в работни места, технологии и инфраструктура. Ако светът поеме по този път сега, това може да бъде дори едно много обнадеждаващо и положително десетилетие“, казва Ювал Ноа Харари.

По отношение на технологичните концерни той предлага три основни правила. Първо, ако някой събира данни от хората, те трябва да се използват само за да им помогнат, а не за да ги манипулират. Второ, никога не бива да се позволява цялата информация да се събира от един орган, независимо дали става дума за държавна агенция или компания. Тази концентрация на данни е кралският път към диктатурата. Винаги трябва да има отделни силози, отделни информационни системи. И трето – винаги когато отделните лица се наблюдават по-внимателно, трябва да се засили и наблюдението над правителствата и големите компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай