Събота,

Да не допускаме обедняване на средната класа

От: Стандарт -
168
Да не допускаме обедняване на средната класа
A
A
A

„Винаги е имало хора на социалното дъно. Истината е, че тяхното състояние не се промени и за съжаление сега няма как да се подобри. Голямата драма не е бедността, която в значителен сектор в България е устойчива, а обедняването на тези хора, които не са бедни и които сега вероятно ще започнат да обедняват“. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в студиото на „Неделята на NOVA“. „Такова обедняване като резултат от пандемията се появи на много места, особено в Южна Европа. От Италия например чуваме много тъжни и потресаващи истории“, коментира политологът Борис Попиванов. „Много хора у нас през последните 10-15 години не са на социалното дъно, но успяха да изградят живота си малко над него. Ако това сега се срине, ще увеличи допълнително отчаянието на това съществуване“, смята още той.

Според Харалан Александров българите са много немилостиви към обедняващите предприемачи. „Затова предприемачите в момента се чувстват като капиталисти, на които предстои да бъдат разкулачени. Много е драматично. За тях трябва да има грижа и психологическа подкрепа. Не виждам как ще я получат", отбеляза той.

По думите му правителството се движи по страшно тънко острие. „То трябва да върне хората в активната икономика, а за тези, които не могат да бъдат върнати, да бъдат положени грижи", коментира Александров.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com