Керемедчиев: Остават съмнения, че щурмът е режисиран

Охраната на Капитолия бе твърде рехава, посочи експертът

Керемедчиев: Остават съмнения, че щурмът е режисиран | StandartNews.com

Напрежението и разделението в Америка  не е отсега, а още когато в Белия дом влезе Обама – тогава белите избиратели се почувстваха пренебрегнати. Тръмп има много последователи, политиката, която заложи той, се харесва на американците, затова сега те протестират. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.министър на външните работи, пред Нова тв.

Според него напрежението ще остане в обществото, защото става въпрос за всеки втори американец, кото вярва на слогана „Америка на първо място“.

Гласуването по пощата остави големи съмнения за опорочаване на вота. Имаше случаи, че мъртви хора са гласували, например син, който е пуснал вот от името на починалия си баща, каза Керемедчиев.

Очаква се голяма часкт от привържениците на Тръмп да дойдат във Вашингтон за инагорацията на Джо Байдън на 20 януари. Тогава може да се съберат около половин милион души. Затова и се удължи извънредното положение.

Ролята на Баъдън е изключително важна, защото той се опитва да укроти демократите.

Байдън се опитва да намали напрежението. Някои от сенаторите републиканци също се опитват да успокоят нещата, като казаха – ние вече няма да оспорваме изборите, каза още Керемедчиев. Според него няма време за позоваване на 25-тата поправка и искане на импийчмънт, освен това подобен акт още повече ще разгневи привържениците на Тръмп.

Видяхме, че е доста рехава охраната на Капитолия, за разлика от по-рано, когато протестираха групите "Животът има значение", във връзка със смъртта на Флойд. Толкова да е рехава охраната не е логично, е мнението на експерта.

Той описа профила на привържениците на Тръмп - това са бели, много тежко въоръжени. По време на пандемията американците се запасиха с още повече оръжие. По улиците се разхождат тежковъоръжени цивилни, които имат право да носят оръжие без някой да ги санкционира. С това оръжие те влязоха и в Капитолия.

Обстановката е била подценена, но това е много странно, защото се вижда как тежковъоръжени американци приближават към Вашингтон. Но може и да е режисирано, за да се каже – това е грозното лице на Америка, посочи Керемедчиев.

Има вековна традиция изборните резултати, които са в дървени кутии на над 1 век, те са били под пряка заплаха – да бъдат взети, изгорени, унищожени. В последния момент са били спасени от Сикрет Сървис.

Не е ясно кой е прострелял жената – дали защитниците на Капитолия или някой от нападателите. Достигна се до немислими нива, прекрачиха се граници. Близо 75 млн. американци да се чувстват разочаровани, сред тях има и цветнокожи. Затова напрежението ще продължи, посочи още Керемедчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай