Къде е ключът от Руската църква? Нови факти

Богослов проговори за правния и каноничния статут на храма

Къде е ключът от Руската църква? Нови факти | StandartNews.com

Важно е да се направи разграничение между правния статут на Руската църква „Свети Николай“ в София и нейния каноничен статут.  От това произтичат всички неразбирателства последната седмица.

Това заяви Йордан Георгиев, богослов и анализатор, в интервю за бТВ.

Каноничният статут на храма няма нищо общо с неговия правен статут. Правният статут ще се изясни съгласно българското право – ще се докаже дали собственик е руското посолство или друго юридическо лице или съответна институция, посочи той.

„Българските новоназначени свещеници няма как да служат в този храм, тъй като той в момента е заключен. Факт е, че храмът се намира в юрисдикцията на българската православна църква, съгласно каноните на православната църква, но в случая собственик към този момент – без другата страна да е оспорила това в съда и според документите, които излизат, и според това, което казва ловчанският митрополит Гавриил, е руското посолство. Имаме една много интересна ситуация, при която на добра воля руски посланик трябва да отключи храма, за да могат българските свещеници да служат“, коментира Йордан Георгиев.

Според него още от 2018-2019 г. се е знаело, че архимандрит Васиан Николай Змеев е шпионин, а той самият е подавал сигнал, на които никой не е обръщал внимание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай