Католици и арменци празнуват и гласуват

Дани Каназирева ще даде своя вот в Раковски

Католици и арменци празнуват и гласуват | StandartNews.com

Две в едно е днешният ден за католици и арменци. Двете общности празнуват днес най-светлия християнски празник - Великден. 4 април обаче е и ден за избори.  

В Раковски ,в най-големия храм "Пресвето сърце Исусово",  празникът ще започне с литургия. Началото е 10 часа , а на нея се очакват да дойдат много богомолци, сред които и кандидат-депутатът от ГЕРБ Младен Шишков и семейството му, пише Марица. 

В 11,30 часа в  ОУ "Христо Ботев" в Раковски ще гласува и водачът на листата на ГЕРБ  - Пловдив област Дани Каназирева. 

Великден е един от най-големите празници за католическия свят.  

В нощта, преди Великден, в църквата започва литургия. Всички ритуали се извършват вътре в храма. Не се преминава под плащеница и не се обикаля около църквата. При католиците не се изпълнява и ритуалът хората да занесат запалени свещите до дома си.

Великденската литургия разказва за чудесата, които са извършвали Исус и неговите 12 апостоли, и отправя послания към присъстващите да бъдат смирени и благородни към хората около себе си.

Точно в полунощ камбанен звън оповестява възкресението на Христос. След това, свещеникът благославя козунак и яйца, които присъствалите на службата, носят у дома си. Това трябва да е първата храна, която те приемат, след строгия пост.

"Най-ценното на този празник е семейството да се събере заедно. Не е най-важна трапезата, а споделените моменти с близките хора", споделят жители на Раковски. 

Дали съвпадането на Великден и изборите ще се отрази на избирателната  активност в общината предстои да разберем днес. По традиция изборният ден в град Раковски и съседните села започва с ниска избирателна активност. Това сочат данните от предишните избори през 2019 г. Едва в края на деня тя е достигнала до 48,46 %.

Дали общността днес ще отиде след литургията до урните или ще предпочете да се отдаде на празнуването на Великден със семейството и най-близките хора, каквато е традицията, предстои да разберем. 

Както "Марица" писа, католическата общност възропта публично срещу решението на президента Румен Радев да насрочи изборите за 4 април, тъй като денят съвпада с католическия Великден. Тогава дългогодишни участници в секционните комисии заявиха, че няма да се включат тази година. 

"Възпитани сме да вярваме, че в този ден, в който се радваме на Христовото възкресение, трябва да славим Бог, да сме заедно в храма и у дома, и че семейството празнува, а не работи", коментира пред медии Радослав Ночев, който неизменно е участвал в изборния процес като член на секционна комисия, а на последните местни избори оглавяваше и общинската избирателна комисия в Раковски. Арменците също заявиха, че предпочитат деня за избори да не съвпада с техния религиозен празник. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай