КАТ готви истински шок на пътя! За кого става много лошо

Ако се приеме обмисляната санкция

КАТ готви истински шок на пътя! За кого става много лошо | StandartNews.com

Ще бъде ли свалена границата за алкохол зад волана?  Екип на Нова тв присъства на проверки с КАТ- СДВР и охранителните звена на столичната полиция.

Данните показват, че не рискът да убият някой, а отнемането на колите им, стряска пияните шофьори, казват столични пътни полицаи. Заснети са трима, седнали солидно почерпени зад волана. Сред тях и млада дама с близо 3 промила.

Контролът на пътя в столицата отдавна е засилен, казват от МВР. И преди фаталната катастрофа с Филип - 15-годишното дете, блъснато на пешеходна пътека в центъра на София. Не само КАТ, но и всички охранителни звена на СДВР следят за безопасността и вадят нарушителите от движението.

"Важни са не само мерките, които "Пътна полиция" и всички служители на СДВР налагат на пияните шофьори на пътя, както и цялото МВР, но тук трябва да получим подкрепа от обществото. Трябва да има една нетърпимост, дори подаване на сигнали от обществото, за пияни шофьори. Да подават сигнали своевременно, за да може заедно да се преборим с този бич, който дава тежки последици", заяви началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР комисар Николай Крушарски.

Затова се заговори за сваляне на прага за употребения алкохол зад волана. Предложи го заместник-главния секретар на МВР ден след смъртта на Филип. А в четвъртък на първо четене дори бяха приети и законови промени. 

"В другите държави спътниците носят наказателна отговорност, почти същата като водача. При тяхно поведение, което не възпира съответния водач да кара пиян или дрогиран, знаейки, че той е опасен за движението на пътя", посочва старши комисар Крушарски. 

И допълва, че в останалите държави се прилагат различни мерки в тази връзка, включително за нулева толерантност. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай