Касата реже пари на джипита и специалисти

Касата реже пари на джипита и специалисти | StandartNews.com

Строги санкции във финансирането тази година ще има не само за болниците, но и за лекарите в извънболничната помощ. Това става ясно от проекта на Методиката за финансиране на дейността им, която Надзорният съвет на здравната каса трябва да гледа в четвъртък.

На всяко тримесечие ще се прави анализ на средствата, които са изразходвани за прегледи и изследвания. Ако се окаже, че има преразход по някой от видовете дейност, ще се намалят цените им, пише в проекта на методиката. Новите стойности ще се договарят от лекарския съюз и НЗОК в рамките на един месец и ще влизат в сила веднага.

Аналогични са правилата и за болниците. Първата ревизия на цените се очаква да стане през юни. Причината е, че през първите три месеца на финансовата година - декември, януари и февруари, касата плаща на клиниките и лекарите по старите правила - тоест всичко, което изработят. Това със сигурност ще генерира преразходи на предвидения бюджет. Ревизията на цените обаче ще се забави, защото ще трябва да влязат в сила новите правила.

В методиката има и други рестрикции. Пациентите ще имат право да получават рехабилитация по каса само веднъж годишно. Ограничението се прави, защото през миналата година имахме свръххоспитализации по тези пътеки, обясниха от фонда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай