Касата иска отстъпки за хапчета със задна дата

Касата иска отстъпки за хапчета със задна дата | StandartNews.com

Успоредно с предложенията на касата здравният министър предлага отново чрез закона за лечебните заведения да се приеме друг механизъм за договаряне на отстъпки. Това е така нареченото "национално споразумение" с индустрията. Разликата между двете е в степента на споделяне на разходите от иновативните и генеричните компании. При споразумението участват повече и генеричните компании, а при сегашните правила - иновативните. Спорът кое е по-правилното продължава вече няколко месеца и се очаква да не спре до есента. Това обаче означава, че за 2015 г. няма да има време за отстъпки и най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета на НЗОК.

Компаниите ще плащат на пациентите за прегледи и изследвания

Фармацевтичните компании да дават задължителни отстъпки със задна дата от 1 януари 2015 г. Това предлага здравната каса в проекта си за Наредба 10, в която се регламентират начините за договаряне на дискаунтите. По принцип задължителните отстъпки трябва да се сключат за 2016 г. В проекта обаче се предвижда да се заложи клауза в договорите на компаниите, с която те да върнат пари на фонда и за 2015 г.

Задължителни отстъпки компаниите трябва да дават за всички иновативни продукти за домашно лечение или за рак в болниците. Също така за генеричните медикаменти, ако са единствени от дадена молекула, които плаща НЗОК. Ако някоя компания не е договорила отстъпки, касата няма да реимбурсира лекарствата й от следващата година. Самите отстъпки пък ще отиват не само за касата, но и за пациентите.

Фирмите имат право да дават бонусите на НЗОК под три различни форми. Първата е отстъпка за едно лекарство, втората за няколко накуп (например цялото им портфолио). При третия вариант отстъпките ще са под формата на прегледи, изследвания и други медицински услуги, които фирмите ще платят за пациентите вместо касата. При лекарствата, които ще се плащат от касата, за първи път се определя и брой пациенти, който се очаква да се лекува, и таван на разходите. Ако той се надвиши през годината, фирмата поема разликата. Стойността и на трите вида отстъпки трябва да е равна на 90% от разликата между очаквания разход на касата за лекарства през следващата година и заложените цифри в бюджета й. Обикновено това е около 80-90 млн. лв. На практика това означава, че много от компаниите ще трябва да връщат ръста, който са генерирали в продажбите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай