Касата харчи най-много за диабет и кръвно

Касата харчи най-много за диабет и кръвно | StandartNews.com

Разходите за артрит скочили 4 пъти за 4 г.

През 2014-а само 13 компании са дали отстъпки за 24 продукта за домашно лечение

Парите за здравеопазване никога не стигат. Тази година те са особено парлива тема, защото здравното министерство (МЗ) и касата решиха да наложат твърди лимити за харчовете на болниците. Не са много допълнителните средства и за лекарства. "Стандарт" вече ви запозна колко пари се дават от НЗОК за медикаменти за рак в болниците и в кои джобове отиват. Сега е ред да ви покажем какви са обществените харчове за медикаменти за домашно лечение.

Над 634 млн. лв. даде здравната каса за медикаменти за домашно лечение през миналата година. Разходите на фонда по това перо от 2011 г. се увеличават средно с около 40 млн. лв. на година. Основните причини за това са увеличаването на болните хора, навлизането на все по-нови и скъпи молекули, липсата на финансови отстъпки от фирмите, както и лечението на голяма част от хората с много висок клас медикаменти. Това са основните изводи, до които са стигнали експертите на НЗОК. Те обаче се подкрепят и от повечето лекари.

Средно с 20 000 на година се увеличават пациентите, които приемат лекарства за домашно лечение според данните на касата. Прирастът е изцяло в контингента на възрастните хора над 65 г. При положение че разходите на касата за лекарства растат с около 40 млн. на година, излиза, че средно

лечението на един нов случай е по 166 лв. на месец

което не е никак малко. Реално обаче касата дава средно по 27,34 лв. за медикаменти за повечето заболявания. Най-скъпо излиза лечението на редките диагнози, където средната стойност на пациент е 1927 лв. на месец, а при трансплантираните хора е 330 лв.

Че терапията у нас често е по-скъпа от необходимото, се потвърждава и от наблюденията на касата. Според сметките на експертите, малко над 50% от парите на година за медикаменти се отпускат за най-скъпите терапии, които се отпускат по специален режим - с протоколи. В същото време фирмите, които генерират големите разходи, не дават никакви финансови отстъпки, тъй като не са длъжни. През 2014 г. само 13 компании са дали отстъпки за 24 продукта, казват от НЗОК.

Общата стойност на икономията е 2,4 млн. лв.

или 0,4% от разходите на фонда за лекарства. От касата допълват, че отстъпките не са за най-разходоемките лекарства. От десетте марки (виж таблицата), за които са отишли 124 млн. лв. през миналата година, има само две предложения за намаление на цената. В момента държавата предлага отстъпките от страна на фирмите да станат задължителни. Вариантите, които се обсъждат, са различни, но не е ясно дали ще се приемат и дали ще сработят, тъй като съпротивата на фармабранша е много голяма.

Включването на нови терапии също вдига разходите на НЗОК. Само за последната година са дадени 9 млн. лв. повече за нови молекули, сочат анализите на НЗОК.

Терапиите, за които касата харчи най-много пари, са диабет, високо кръвно, ХОББ, артрити, шизофрения. Години наред първенец по разходи е диабетът. За миналата година за медикаменти за тази диагноза касата е платила над 118 млн. лв.

Най-голямо перо са били инсулините - 68 млн. лв.

След това се нареждат лекарствата за инкреатин базирана терапия. Причините за увеличаването на средствата за диабет са все по-широката употреба на аналогови инсулини, добавянето на инкреатин базирана терапия, както и нарастването на единиците медикаменти на ден на болен, отчитат от НЗОК. Също така поскъпването на терапията с един от инсулините заради изтеглянето от пазара на опаковки с три пъти по-ниска цена.

Хипертониите са на второ място по разход за касата, но на първо място по брой болни, които се лекуват. Тоест, това е една от най-евтините терапии за фонда, но плащана за много голям брой хора - над 1,2 милиона. Причината е, че тук има много генерични медикаменти, които свалят цените. За 2014 г. касата е дала над 57 млн. лв. за лекарства за високо кръвно. Така излиза, че

средната стойност на терапията е около 47 лв.

Дори тук обаче се изписват директно медикаменти от по-висок и по-скъп клас, без да са пробвани базовите терапии, отчитат от фонда. Друг проблем е, че реимбурсацията на лекарствата за кръвно по принцип е много ниска и хората доплащат сами доста от джоба си.

Малко над 57 млн. лв. са разходите на НЗОК и за медикаменти за артрит през 2014 г., само че те са за около 7000 души. Тоест тук средната цена на терапията е около 8000 лв. Разходите за тази диагноза са скочили над 4 пъти за 4 г. Според НЗОК това се дължи както на увеличението на броя пациенти, така и на скъпите терапии. Аналогични са фактите и при други заболявания като МС, хепатитите. За да се оптимизират разходите на фонда, е нужно да се въведат ясни правила за изписване на скъпите терапии и отстъпки от фармацевтичните компании, категорични са от здравната каса. Също така мерки за ограничаване на медицински необосновано назначаване на високи дози лекарства или некоректно регистриране на хронични заболявания от лекарите, добавят от фонда.

20,2 млн. за хемофилия

Разходите за редките заболявания нарастват най-бързо през годините, сочат данните на НЗОК. Общо 72,3 млн. лв. е дала касата за тази група през 2014 г. Това над два пъти повече в сравнение с 2011 г., когато харчовете са били 28 млн. лв. Най-голям дял от разходите се пада на хемофилиите - 20,2 млн. лв. С голям дял са и харчовете за разстройства на обмяната на сфинголипидите и други нарушения на натрупване на липидите - Болест на Гоше, Болест на Фабри, Нийман Пик и Бета таласемия (Таласемия майор). Те съставляват 12% от сумата за редки болести.

Харчовете за трансплантирани пациенти са със стабилна динамика и достигат 2,5 млн. през миналата година. За хормонално лечение на онкозаболявания пък разходите бележат увеличение до 18,2 млн. лв.

10-те най-разходоемки заболявания през 2014г. и разходите, заплатени от НЗОК през годините.

 

 

10-те най-разходоемки молекули през 2014 г. Техният дял е 26% от реимбурсната сума за лекарства през изтеклата година. Маркираните са самостоятелни молекули.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай