Кантарджиев: Продължаваме да носим маски

40 000 са ваксинирани с "Астра Зенека" и са добре

Кантарджиев: Продължаваме да носим маски | StandartNews.com

Трябва да продължим да носим маски и да не се събираме много хора на закрито. Това са мерки, които трябва да се спазват в края на третата вълна от COVID 19, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"За разлика от ноември сега случаите много бавно намаляваха. Мерките в нашата държава са много премерени, но дадоха своя ефект", каза още той.

"НОЩ, който беше създаден на 26 февруари, не взимаме хонорари за работата си. И лекарите, и другите колеги не взимаме пари за щаба. Всичко това сме правили в рамките на служебните си задължения, а работата беше много. Натрупа се умора, но още стресът ни държи. Аз 40 години се готвя за такъв момент, в който с квалификацията си мога да помогна на хората", добави професорът.

"При векторните ваксини оплакванията на пациентите са след първата доза, а при РНК ваксините - след втората игла. 5-10% от хората не изграждат достатъчен имунитет. Между първата и втората ваксина доста хора се разболяха, това е нормално, може да са били в контакт", обясни Кантарджиев. 

"Витамин Д намалява с 15% тежестта на заболяването и възможността да се заразиш. Когато има слънце е достатъчно да поседим навън по тениска и къси панталони", припомни той. По думите му, България е единствената европейска държава, където хората могат да си избират ваксини, има предпочитание към РНК ваксините. 40 хил. души в България са взели втората доза на "АстраЗенека" и се чувстват добре. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай