Кампания на "Райфайзенбанк" подкрепя застрашен от изчезване фолклор

Ученици от училището в Широка лъка ще издирват слабо познати мелодии през ваканцията

Кампания на "Райфайзенбанк" подкрепя застрашен от изчезване фолклор | StandartNews.com

„Дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ набира средства в подкрепа на каузата на НУФИ „Широка лъка“ за съхранение на българския фолклор. Проектът „Запази песента на родния край“ на Националното училище за фолклорни изкуства предвижда издирване, записване и популяризиране на застрашени от изчезване народни песни и мелодии.

За изпълнението на тази кауза дейно участие ще вземат учениците от НУФИ, които получават като задача по време на лятната си ваканция да открият слабо познати песни и мелодии от различни региони на България. Учениците от паралелките с народно пеене и народни инструменти ще превръщат в нотни листи чутите песни и мелодии, след което ще имат възможност да направят техни записи.

Целта е народното творчество, което е слабо познато на обществото, защото се предава единствено от уста на уста, да бъде открито, записано и по този начин съхранено за поколенията. Проектът предвижда и популяризиране на музикалните образци с поредица от образователни концерти в Широка лъка, Асеновград и Пловдив, включително в домове за деца, лишени от родителски грижи.

Каузата на учениците от НУФИ може да бъде подкрепена чрез дарение в благотворителната платформата izberi.rbb.bg, като е необходимо единствено въвеждането на данни за банкова карта и избор на сума за дарение. Опции са още превод през Райфайзен Онлайн или SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS NUFI.

В сфера Култура и образование десетата кампания „Избери, за да помогнеш“ подкрепя още проекти на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, националния парк-музей Шипка и крепостта Баба Вида, Регионална библиотека „Никола Вапцаров“ в Кърджали и Читалище „Самообразование“ – с. Бачево, община Разлог.

Повече информация и лесен начин за подкрепа на всяка една от 24-те културни, здравни, социални и еко каузи, включени в благотворителната инициатива на Райфайзенбанк, може да бъде открита на izberi.rbb.bg.

 

З

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай