Какво ядем? Абровски шокиран от контрола на Капитан Андреево

От проверките на вноса зависи не само нашето здраве, но и това на европейците, каза шефът на земеделската комисия в парламента

Какво ядем? Абровски шокиран от контрола на Капитан Андреево | StandartNews.com

"Държавата никога не е губила контролната си функция на "Капитан Андреево", най-вероятно е губила много пари. От това, което се случва на границата, зависи дали и кога ще влезем в Шенген. В мен има голямо съмнение, че правилно извършваме здравния контрол", заяви в "Денят започва" Пламен Абровски, депутат от "Има такъв народ", председател на Комисията по земеделие в Народното събрание.

По думите му директорът на БАБХ трябва да въведе нормален контрол.

"Човекът, който бие печата, не вижда стоката. Аз бях шокиран - това е времевият график, по който се взимат проби. Как тук спазваме ние спазваме изискването на случаен принцип да се взимат 20 процента от всичко, което влиза. Аз попитах - как постигате тези 20 процента, отговорът беше "Ами по регламент не е ясно казано, следователно трябва на годишна база да бъдат тези 20%. Защото, ако ти взимаш проби само в определени часове, така излиза, че от 14 до 22 часа не се взимат проби. Тогава е нормално турската страна да ти организира влизането на камионите, защото при това положение аз не съм сигурен, че спазваме изискването на регламента за официалния контрол", подчерта Пламен Абровски.

Той поясни, че Българската агенция по безопасност на храните трябва да промени това и уточни, че пробите се изследват в София.

"Предполагам, че са го направили, защото няма как всяка една проба да пътува до столицата. Няма в момента човек, който да ми гарантира, че когато един тир е влязъл в 16 часа при положение, че не се взимат проби, ние знаем какво има вътре. Моето притеснение е в това, че държавата не извършва по правилния начин официалния контрол, който трябва да извършва държава членка на ЕС, гранична на трети страни", добави Пламен Абровски.

Той коментира, че сегашната лаборатория трябва да престане да съществува.

"В момента контролът се крепи единствено на централната лаборатория в София, ако там се счупи някой уред - край. От това кой и как ще си свърши работата на "Капитан Андреево" зависи здравето на нас и не само на нашите деца, а на цяла Европа", заяви Пламен Абровски.

По думите му фитосанитарите са с индивидуални печати, както митничарите. Според него контролът не носи печалба, а хамалите, годишните приходи са от тях. Пламен Абровски отбеляза, че има абсолютна проследяемост на храните в Европейския съюз. Той каза още, че Стратегическият план за земеделието трябва да се случи до края на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай