Как протича тайна среща между принц Филип и Тато

Нашият държавен глава беше дистанциран и сдържан, споделя преводачката Фани Криспин

Как протича тайна среща между принц Филип и Тато | StandartNews.com

През 1973 година в Двореца на културата и спорта във Варна се провежда 10-ия олимпийски конгрес и 74-та сесия на МОК, на която присъства и принц Филип. Негов преводач е 19-годишната филоложка Фани Криспин. „Поканата дойде от университета в София. Предварително не знаех, че ще превеждам на принц Филип. Една вечер дойдоха представителите на УБО, които ми обясниха, че трябва да се приготвя бързо, защото ме очаква Чайка, която да ме откара за официален превод в Евксиноград. През деня  превеждаше Владимир Филипов и явно вече е бил много изморен“, спомня си Фани Криспин. На приема присъствали принц Филип, председателят на МОК лорд Келанин и Тодор Живков. Първото нещо, което Фани трябва да преведе, е програмата – съчетания на златните момичета по художествена гимнастика, а после изпълнения и на естрадни певци.  

Но се оказва, че принц Филип и Тодор Живков не разговарят – нашият държавен глава се държи дистинцирано и сдържано. За разлика от неговото резервирано поведение принц Филип започва да танцува, като на дансинга е и Фани, която няма проблем да се развихри в диви танци.

„Принц Филип беше изключително освободен – нарушаваше статуквото, за да създаде приятелска атмосфера. Оказа се много добър танцьор – за разлика от всички останали, които бяха съвсем сковани. И не пропусна да отбележи сякаш някак между другото, че дворецът в Евксиноград е фамилна собственост", спомня си Криспин. Както се знае, Симеон Сакскобургготски е братовчед с монарсите на Великобритания.    

Фани Криспин обаче е трябвало да си мълчи пред другите преводачи и колегите си за тайната среща между принц Филип и Тодор Живков. За нейна изненада е нямало публикации и в британската преса. Дамата открай време познава отвътре нравите и правилата на Острова, тъй като 8 години живее със семейството си край Темза. „През 1964 г. баща ми беше изпратен кореспондент на БТА в Лондон. Останахме там два мандата. През 1971 г. бях доста атрактивна 19-годишна девойка с добър английски. Доста свободно живях в Англия, не бяхме подчинени на строгите правила на посолството, бях много бързо асимилирана в обществото. Но бях много революционно настроена като истинска антимонархистка“, разказва тя. Всъщност Фани се връща в София, за да учи в Алма матер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай