Какво разказват спасители за трагедията в Бургас

Не скачайте във водата от високо, защото е студена и пука капиляри, а на дъното има стари железа и плочки, предупредиха морски спасители

Какво разказват спасители за трагедията в Бургас | StandartNews.com

Стари железа и плочки, останали от стария мост, може да са причина за смъртта на двете момчета от Бургас, казаха морски спасители пред Нова телевизия. Те предупредиха, че морското дъно крие много опасности. Припомняме, че две деца на 13 и 17 години се удавиха в морето. В неделя три момчета са скочили от моста в Морската градина, за да плуват. Едното дете е спасено. Инцидентът постави въпроса честа практика ли е деца да скачат от моста и кой следи за нарушаване на правилата?

„Вчера денят започна добре. Бяхме на зелен флаг, но към обяд вълните се вдигнаха и морето започна да дърпа навътре, минахме на червен и към 2:15 часа бе подаден сигнал, че момче е скочило на моста и се дави. Реагирахме веднага. Отидохме с линейката“, разказва спасителят Петър Русев, който вчера бе дежурен на плажа.„Колегата започна да се гмурка с буя, но не можем да влезем на тази дълбочина. Около пет-шест метра е в края на моста. Затова се обадихме на водолазите от Гражданска защита. След час момчето бе извадено мъртво“, добави той.

„При скока от височина около 20 метра, т.е. от втория етаж на моста се получава голям удар, става пресичане и от студената вода се стигна до този фатален изход“, заяви Русев. „На мостика в Бургас всяка година имаме инциденти, които понякога завършват трагично. Колкото е красиво това съоръжение, толкова е и опасно. Не успяваме навсякъде да огреем, защото и хората, и опасностите са много“, каза пък морският спасител Васил Алексиев, който е и инструктор в БЧК - Бургас.

„Морското дъно винаги е криело опасности. Отдолу край моста има плочи, арматури, останали от стария мост. Призовавам хората да не използват това красиво съоръжение за трамплин, за скачане и за други игри“, добави той.

„Морската вода още е студена. Промяната на времето дръпна много хора към морето, но подготовката, която нямат през три месеца, когато бяха затворени басейните и незнанието какво да правят в такива моменти са причините за удавянията. Когато тялото е нагрято, не бива да има рязко охлаждане, защото се пукат капиляри“, каза още който човекът, обучава водните спасители.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай