Какво получава Бургас от ЕИБ

Голяма новина за Бургас

Какво получава Бургас от ЕИБ | StandartNews.com

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Община Бурас сключиха споразумение за заем от 12.8 млн. евро за съфинансиране на специализирана детска болница в черноморския град. Целта е тя да предоставя висококачествено здравно обслужване за повече от 220 000 деца от Югоизточна България в модерни помещения с нулеви вредни емисии.

Проектът ще се финансира с европейски средства (над 50% от нужния ресурс) в комбинация със заем от ЕИБ и целеви средства от държавата. Победител в поръчката за строителство на болницата е варненската фирма "Планекс", посочва Капитал Ценовата ѝ оферта е за близо 68 милиона лева. Избраният победител е предложил 600 дни, или малко под две години, за изпълнение на проекта, които ще започнат да текат след подписване на договора. Болницата ще се намира в жк "Зорница", в непосредствена близост до Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Бургас. Тя ще носи името "Св. Анастасия".

За да се осигури допълнителна подкрепа на първата специализирана университетска детска болница в България, заемът ще бъде отпуснат със седемгодишен гратисен период. Това е и първият проект за болница, който ползва мащабна консултантска и техническа помощ, предоставена от Консултантската служба на ЕИБ в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси.

"Проектът е един от най-добрите примери за начина, по който Европейската инвестиционна банка работи в полза на хората и допринася непосредствено за повишаване на стандарта им на живот", заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова. "Радвам, че с наша подкрепа град Бургас ще има възможността да осигури висококачествено здравно обслужване на децата в болнични помещения, съобразени с екологичните изисквания", добави бившият министър от ГЕРБ.

Осеметажната сграда ще разполага със 123 легла, а в педиатричното интензивно отделение са предвидени още 10 легла. Болницата се очаква да привлече на работа между 500 и 700 души медицински и немедицински персонал.

Кметът на Бургас, Димитър Николов, заяви: "Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата ни, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи да се предлага качествено и комплексно лечение на деца с различни заболявания - без при това да се налага да пътуват до София или извън страната".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай