Какво направиха ромите с триметров Ленин

То и Юлий Цезар не е бил стока, но никой не смята да бута статуите му, казва Вихра Григорова

Какво направиха ромите с триметров Ленин | StandartNews.com

Какво се случва с паметниците от соца в Пловдив, разказва "Марица".

През 1996 г. с решение на Общинския съвет са премахнати всички паметници на партизани и комунисти. От тогава те стоят в буренясалия двор на "Метални конструкции" грай Рогошките гробища. 

Един Георги Димитров е проснат така, че все едно е в мавзолея. 

Паметниците на соца в Пловдив натръшкани сред бурени в Шекер махала

Паметниците са събрани там от убедения антикомунист Жорж Трак, който е на мнение, че никаква форма на вандализъм не трябва да се поощрява. Камо ли пък към произведения на изкуството, сред които има такива на големи наши скулптори. Според Трак тези произведения са свидетелства за историята, а тя трябва да се уважава. В Пловдив обаче са захвърлени в Шекер махала. Някои от статуите са загубили крак, други - ръка, а много изобщо не са оцелели.

Интересни истории за някои от най-внушителните монументи в Града под тепетата разказва пред "Марица" Вихра Григорова, художник и дългогодишен служител в Националната художествена галерия в Пловдив:

"Имаше пред Панаира един паметник на Ленин - ще седне или няма да седне. Хубав, лош, но автор му беше проф. Любомир Далчев. Като го махнаха, стоя дълги години зад едни тараби на мястото, където щеше да е неосъщественият Археологически музей на Понеделник пазара.

Циганите тръгнаха да го режат парче по парче, защото е меден. Аз още работих в Градската художествена галерия и тогава някой ми каза да го взема на отговорно пазене. Казах им: Донесете го, ще го пазя! Ама той не може да мине през вратата - висок е над 3 метра. Не го взехме в галерията и този паметник май изчезна парче по парче", спомня си Вихра Григорова. 

За чистката на паметници от соца през 1996 година в Пловдив тя разказва:

"Старото монументално изкуство просто искаха да го няма! На външната стена на Изложбената зала на Главната имаше барелеф на Васил Коларов от известен скулптор, понеже така се казваше улицата. Дойдоха направо с бригада роми да го махат! Искаха да го карат за вторични суровини. Карахме се, заплашвахме се, накрая го прибрах вътре.

То и Юлий Цезар не е бил стока, но никой не смята да маха образа му от експозиции и да бута бронзовите му статуи", коментира художникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай