Какви салати да приготвим за Коледната трапеза. Четири рецепти

Избягвайте майонезата, заложете на свежи зеленчуци

Какви салати да приготвим за Коледната трапеза. Четири рецепти | StandartNews.com

Коледа е любимият празник на малки и големи! Цялото семейство се събира, разменят се подаръци, идват гости и приятели, които не сме виждали скоро. И въпреки, че най-приятната част от празника е прекараното време с любимите хора, няма спор, че ако на трапезата на Коледа няма вкусни ястия празникът няма да бъде истински празник.

За Коледната трапеза са характерни ястията с месо. След Коледните пости, чиито край слага Бъдни вечер, Коледа е първият ден, в който на трапезата се сервират блажни ястия. Дори и хората, които не са спазвали коледните пости, също асоциират трапезата на Коледа с пържоли и кебап. Коледа е и денят на вкусните сладкиши. 

Какви салати да сложим на коледната трапеза - идеи от supichka.com:

Най-вкусната и най-лесна салата за Коледната трапеза безспорно е домашно приготвената туршия. Рязана туршия, пълнени камби, кисели краставички, салата от кисело зеле… Всички тези варианти на туршия носят аромата на зимата и са много подходящи за Коледа, а освен това са и изключително подходящо мезе за ракия.Ако обаче не обичате туршия, може да приготвите свежи салати. Може да приготвите и майонезени салати, но имайки предвид, че Коледа е само началото на “тежките” зимни празници, а и факта, че на Коледа като основно ястие ще сервирате месо, е добра идея да “освежите” Коледното меню със зимни свежи салати.Салата от кисело зеле

1. Салата от кисело зеле

Салата от кисело зеле

Салатата от кисело зеле е една от най-свежите зимни салати. По Коледа киселото зеле точно е втасало и е много вкусно. Кисело зеле се намира във всяка българска къща през зимата, което прави салатата от кисело зеле универсално решение на въпроса "каква зимна салата да приготвя?" Освен това салатата от кисело зеле се приготвя изключително бързо и е много икономична.

2. Картофена салата за Коледа

Картофена салата

Класическата картофена салата е едно от най-универсалните ястия. И на трапезата на Коледа класическата картофена салата може да влезе в различни роли. Картофената салата може да бъде ползвана по своето основно предназначение - като салата. Но картофената салата може да ползвате и като гарнитура за пържолите, кюфтетата или кебапа.Вижте цялата рецепта тук »Зимна салата от моркови, целина и червено цвекло за Коледа

3. Зимна салата от моркови, целина и червено цвекло за Коледа

Зимна салата от моркови, целина и червено цвекло

Зимната салата от моркови, целина и червено цвекло е пълна с витамини! Подходяща за зимното меню и за трапезата на Коледа. Салата с моркови, целина и червено цвекло е много свежа и с типични за сезона зеленчуци.Вижте цялата рецепта тук »Салата от земна ябълка / гулия за Коледа

Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.

Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, червено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.

4. Салата от земна ябълка/гулия за Коледа

Салата от земна ябълка/гулия

Салатата от земна ябълка, подобно на салатата от моркови, целина и червено цвекло се приготвя с типични, но позабравени български зеленчуци. Тъй като по време на Коледните празници доматите и краставиците не са от най-свежите и най-вкусните е по-добре да заложите на зеленчуци, които са характерни за сезона, каквито са кореноплодните.

Първо измийте добре корените земна ябълка, след което ги обелете. Измийте моркова и също го почистете, след което ги настържете.

Изцедете сока на лимона и го изсипете при зеленчуците. Разбъркайте добре, за да стигне лимона навсякъде. Това е важно за външния вид на салатата, защото лимоновият сок не позволява на настърганите ябълка, морков и земна ябълка да потъмнеят. Посолете с ½ чаена лъжа сол и добавете зехтин или олио, след което разбъркайте. Преди сервиране поръсете салатата със земна ябълка със ситно нарязания копър и слънчогледовите семки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай