Какъв трус ще издържат сградите у нас? Разтърсваща прогноза

Масово при новото строителство има много пропуски и компромиси със сигурността

Какъв трус ще издържат сградите у нас? Разтърсваща прогноза | StandartNews.com

Серия от мощни земетресения удари Турция, а у нас експерти дадоха съвети за действия при подобни ситуации и обясниха доколко са сигурни сградите, в които живеем.

„Слава Богу, достатъчно далеч сме от Източноанадолския разлом. Почти 1000 километра ни делят от там, така че въздействие върху нашите локални сеизмични източници не би трябвало да има и няма да има”, увери пред Нова телевизия доц. Ирена Александрова, ръководител на секция "Сеизмология" при НИГГГ-БАН. Тя обясни, че у нас стават редовно леки земетресения, които разтоварват разломната структура, но подчерта, че това не означава, че не може да се случи и трус с по-силен магнитуд.

Инж. Димитър Куманов, който е строителен специалист и конструктор, и е бил доброволец при обследването след пернишкото земетресение, заяви, че дори при силен трус някои сгради имат шанс да оцелеят. В България обаче не бил правен анализ за сигурността на сградите при евентуално подобно бедствие, уточни експертът.

„Никой не може да каже на колко ще издържат. Това, което е по-рисково, се наблюдаваше в района на Перник, където къщите са строени от местни майстори”, допълни инженерът.

По думите му масово при новото строителство има много пропуски и компромиси със сигурността. При панелните сгради обаче било заложено много добро поведение при сеизмични въздействия. Проблемът при тях бил, че те са вече значително реконструирани в сравнение с първоначалния си облик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай