Как жъл­то­па­вет­ни­ци­те упот­ре­би­ха БНР

Чо­век на Ко­ман­ди­ра от­го­во­рен за спи­ра­не­то на "Хо­ри­зонт"

Как жъл­то­па­вет­ни­ци­те упот­ре­би­ха БНР | StandartNews.com
С пре­ми­ер­с­ка по­мощ все­ки, кой­то не мис­ли ка­то град­с­ка­та дес­ни­ца, е гла­ва­нак Чо­век на Ко­ман­ди­ра от­го­во­рен за спи­ра­не­то на "Хо­ри­зонт"

Как­во е гла­ва­нак? Чо­век, кой­то не при­е­ма по­ли­ти­чес­ки­ят ло­би­зъм да се на­ри­ча сво­бо­да на сло­во­то. И пла­ща за то­ва с гла­ва­та си.

То­ва е гор­чи­ви­ят из­вод от умиш­ле­но­то раз­к­ла­ща­не на БНР. След ка­то по­ве­че от сед­ми­ца ця­ла­та дър­жа­ва се за­ни­ма­ва със слу­чая "Сил­вия Ве­ли­ко­ва", днес ве­че ни­кой не си пра­ви тру­да да прос­ле­ди как за­поч­на скан­да­лът, кой го ях­на и за­що го тлас­на към опас­на­та те­ма има ли по­ли­ти­чес­ки на­тиск вър­ху на­ци­о­нал­но­то ра­дио.

Всич­ко за­поч­на ми­на­ла­та сед­ми­ца, ко­га­то про­ку­ра­ту­ра­та из­не­се шо­ки­ра­щи­те фак­ти по опи­ти­те на бан­ке­ра бег­лец Цве­тан Ва­си­лев да фи­нан­си­ра пар­тия и план за про­мя­на на ге­о­по­ли­ти­чес­ка­та ори­ен­та­ция на Бъл­га­рия. Твър­до де­мон­с­т­ри­ра­но­то един­с­т­во меж­ду глав­ния про­ку­рор Со­тир Ца­ца­ров и за­мес­т­ни­ка му Иван Ге­шев, как­то и по­ред­на­та под­к­ре­па, ко­я­то Ге­шев по­лу­чи за кан­ди­да­ту­ра­та си за гла­вен про­ку­рор бя­ха

знак за пред­с­то­я­ща ата­ка

към не­го от стра­на (раз)град­с­ка­та дес­ни­ца. От­как­то Ге­шев я по­со­чи ка­то един от цен­т­ро­ве­те в дър­жа­ва­та, ко­и­то не ис­кат не­за­ви­си­ма и ра­бо­те­ща про­ку­ра­ту­ра и от­как­то за­я­ви, че ед­на от це­ли­те му ще е раз­к­ри­ва­не на бан­дит­с­ка­та при­ва­ти­за­ция в го­ди­ни­те на пре­хо­да, при­я­тел­с­ки­ят кръг на Иво Про­ко­пи­ев, Хрис­то Ива­нов и Ра­дан Къ­нев и всич­ки тех­ни ме­дий­ни бол­т­че­та и гай­ки во­дят ярос­т­на кам­па­ния сре­щу про­ку­ро­ра. Тро­то­ар­ни сбир­ки, ме­дий­ни ата­ки, Фейс­бук гру­пи.

Та­ка ед­на про­мя­на в гра­фи­ка на во­де­щи­те на прог­ра­ма "Хо­ри­зонт" бе лов­ко из­пол­з­ва­на за по­ред­ния щурм. Ро­ка­да­та бе шум­но пред­с­та­ве­на ка­то сва­ля­не от ефир на из­вес­т­на­та с неп­ре­къс­на­ти­те си кри­ти­ки сре­щу Ге­шев Сил­вия Ве­ли­ко­ва. Ко­е­то пък ня­как ес­тес­т­ве­но я пре­вър­на в но­во­то зна­ме на ме­дий­на­та ма­ши­на на (раз)град­с­ка­та дес­ни­ца сре­щу про­ку­ро­ра.

Ръ­ко­вод­с­т­во­то не скри, че има въз­ра­же­ния сре­щу обек­тив­ност­та и ра­бо­та­та на Ве­ли­ко­ва. Обя­ви и мо­ти­ви за то­ва: пуб­лич­но пред­с­та­вя­не на ед­нос­т­ран­на по­зи­ция в ефи­ра, при­зо­ва­ва­не на слу­ша­те­ли­те на "12 3" да взе­мат учас­тие в про­тест, при то­ва във вре­ме, ко­га­то Ве­ли­ко­ва е в го­ди­шен от­пуск, из­на­ся­не в ефир на лич­ни дан­ни да де­те. Но твър­де­ни­я­та на жур­на­лис­т­ка­та, че е ос­во­бо­де­на за­ра­ди твър­де кри­тич­но­то й от­но­ше­ние към про­ку­ра­ту­ра­та и пер­со­нал­но към Ге­шев, ко­и­то бя­ха гръм­ко раз­т­ръ­бе­ни от ме­дий­на­та ма­ши­на на жъл­то­па­вет­ни­ци­те,

заг­лу­ши­ха обяс­не­ни­я­та на цял Уп­ра­ви­те­лен съ­вет

За да бъ­де за­вър­шен об­ра­зът на жер­т­ва­та, към не­го бя­ха до­ба­ве­ни още два щри­ха: съ­деб­ни­ят ре­сор на Ве­ли­ко­ва бил от­нет, тя щя­ла да бъ­де ко­ман­ди­ро­ва­на в Ста­ра За­го­ра, за да ня­ма дос­тъп до го­ре­щи­те те­ми в Со­фия. Край­но ед­нос­т­ран­на­та й по­зи­ция към про­ку­ра­ту­ра­та пък бе обяс­не­на от при­я­тел­с­ки­те й сай­то­ве с не­поз­нат до­се­га про­фе­си­о­на­лен тер­мин: плу­ра­ли­зъм в от­ра­зя­ва­не­то на ре­со­ра. За ка­пак един те­ле­фо­нен раз­го­вор на жур­на­лис­т­ка­та с Бо­ри­сов до­ве­де до връ­ща­не­то й на бял кон в ефи­ра, ос­тав­ка­та на ше­фа на "Хо­ри­зонт" Ни­ко­лай Кръс­тев, при то­ва са­мо ден след ка­то пое пос­та и ре­ши да сло­жи ред в прог­ра­ма­та и ла­ви­на от ата­ки към ше­фа на БНР Све­тос­лав Кос­тов. Всич­ко то­ва гар­ни­ра­но с пре­ми­ер­с­ки ети­кет: гла­ва­на­ци.

Но до­ка­то вър­ве­ше ла­кър­ди­я­та око­ло Ве­ли­ко­ва лъс­на ис­тин­с­ки­ят проб­лем. Ня­кой дръп­на шал­те­ра на БНР за це­ли 5 ча­са, при то­ва заб­луж­да­вай­ки ше­фа на ра­ди­о­то, че се пра­ви пла­ни­ра­на про­фи­лак­ти­ка. БНР е обект от на­ци­о­нал­на­та си­гур­ност и спи­ра­не­то му е пре­це­дент, от­как­то съ­щес­т­ву­ва. След про­вер­ка на про­ку­ра­ту­ра­та и ДАНС ста­на яс­но, че мни­ма­та про­фи­лак­ти­ка е раз­по­ре­де­на от ди­рек­то­ра на ди­рек­ция "Тех­ни­ка" в БНР инж. Пла­мен Кос­тов. Ока­за се, че той съв­сем не е слу­чай­на фи­гу­ра. Стар ка­дър на на­ци­о­нал­но­то ра­дио още от вре­ме­то на ка­би­не­та "Кос­тов", ко­га­то

Ко­ман­ди­ра на­пъл­ни об­щес­т­ве­на­та ме­дия със свои хо­ра

При уп­рав­ле­ни­е­то на БНР от Алек­сан­дър Бръ­зи­цов се Пла­мен Кос­тов из­ди­га ско­рос­т­рел­но в йе­рар­хи­я­та и ста­ва из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор. Ко­ле­ги­те му го оп­ре­де­лят ка­то бли­зък до град­с­ка­та дес­ни­ца. Ко­е­то обяс­ня­ва за­що в док­лад­на­та си за­пис­ка до ди­рек­то­ра на БНР пи­ше за "съз­да­ден го­лям тех­ни­чес­ки проб­лем", кой­то на­ла­га "про­фи­лак­ти­ра­не на сту­дий­ния ком­п­лекс на Прог­ра­ма "Хо­ри­зонт" за вре­ме­то от 6:00 до 11:00 ча­са на 13.09.2019 г.". В док­лад­на­та ду­ма­та "спи­ра­не" лип­с­ва, ед­ва ли е слу­чай­но, че ра­ди­о­то зам­лък­на в съ­що­то вре­ме, в ко­е­то във фа­тал­ния пе­тък, 13-и, ко­ле­ги на Ве­ли­ко­ва про­тес­ти­рат в ней­на за­щи­та. Е, про­ку­ра­ту­ра­та раз­к­ри про­во­ка­ци­я­та. Но ос­та­на го­ля­ма­та тре­во­га, че са­бо­ти­ра­не­то на БНР е най-лес­на­та ра­бо­та у нас.

По всич­ки пра­ви­ла на ме­дий­на­та ма­ни­пу­ла­ция днес ня­ма ана­ли­за­тор, кой­то да не ко­мен­ти­ра "проб­ле­ма БНР". Ред­ко­ле­ги­я­та на ра­ди­о­то се обяс­ня­ва, СЕМ взе­ма ре­ше­ния... А жъл­то­па­вет­ни­ци­те лов­ко из­мес­ти­ха те­ма­та до ис­тин­с­ка­та им цел - за­го­во­ри­ха за по­ли­ти­чес­ки на­тиск вър­ху ра­ди­о­то. При­чи­ни­те за спи­ра­не­то на БНР не са тех­ни­чес­ки, а по­ли­ти­чес­ки или по-точ­но влас­то­ви, ус­луж­ли­во над­г­ра­ди те­за­та им пре­зи­ден­т­с­ки­ят съ­вет­ник проф. Алек­сан­дър Ма­ри­нов. И то в ин­тер­вю за са­мо­то БНР. Ис­ти­на­та е, че град­с­ка­та дес­ни­ца и мен­то­ра и Иван Кос­тов упот­ре­би­ха БНР в пре­диз­бор­на­та бит­ка. Не тол­ко­ва кмет­с­ка­та, кол­ко­то та­зи за гла­вен про­ку­рор, ко­я­то ще се ре­ши ден пре­ди из­бо­ра на но­ви­те кме­то­ве. По-ло­шо­то е, че за по­ре­ден път де­фор­ми­ра­ха ме­дий­на­та сре­да у нас

при­ва­ти­зи­рай­ки сво­бо­да­та на сло­во­то

С пре­ми­ер­с­ка по­мощ днес все­ки, кой­то не мис­ли ка­то тях, е гла­ва­нак. Осо­бе­но, ако не хо­ди на про­тес­ти сре­щу Ге­шев. Топ­ка­та е в СЕМ. Ре­гу­ла­то­рът или ще за­щи­ти ра­ди­о­то ка­то об­щес­т­ве­на ме­дия или ще го ос­та­ви в ръ­це­те на час­т­на гру­пи­ров­ка

Све­тос­лав Кос­тов: Ня­ма да до­пус­на по­ли­ти­чес­ки на­тиск

Не мис­ля, че не­чия ос­тав­ка би ре­ши­ла ед­на кри­за, за­я­ви пред БНР ге­не­рал­ни­ят ди­рек­тор на ра­ди­о­то Све­тос­лав Кос­тов. "Ко­га­то се стиг­не до нап­ре­же­ние и кри­за, най-лес­ни­ят на­чин е да си тръг­неш - да­ли е най-дос­той­ни­ят, не съм убе­ден. За мен е по-важ­но да се въз­с­та­но­ви нор­мал­на­та спо­кой­на об­с­та­нов­ка за ра­бо­та. Пред­с­тои ни не­що из­к­лю­чи­тел­но важ­но - ед­ни мес­т­ни из­бо­ри, ко­и­то, как­то се оказ­ва, ня­ма да бъ­дат изоб­що ле­ки. Аз до мо­мен­та не съм виж­дал ед­на та­ка­ва кам­па­ния, ко­я­то за­поч­на тол­ко­ва ра­но под ед­на или дру­га фор­ма", ко­мен­ти­ра Кос­тов в ин­тер­вю за пре­да­ва­не­то "12+3".

Не съм до­пус­нал на­тиск, уве­ри ге­не­рал­ни­ят ди­рек­тор на ра­ди­о­то. Той за­я­ви ка­те­го­рич­но, че при­чи­на за слу­чи­ло­то се не е на­тиск от­вън. "Ако ня­кой бъ­де на­тис­кан, аз пак ще ви го га­ран­ти­рам, как­то и на всич­ки ра­бо­те­щи в ра­ди­о­то, че ня­ма да поз­во­ля то­зи на­тиск да бъ­де уп­раж­ня­ван и аз ще зас­та­на меж­ду тях и то­зи на­тиск", га­ран­ти­ра Све­тос­лав Кос­тов. "Ни­ко­лай Кръс­тев, кой­то из­пъл­ня­ва­ше длъж­ност­та ди­рек­тор на прог­ра­ма "Хо­ри­зонт", има сво­и­те про­фе­си­о­нал­ни виж­да­ния за прог­ра­ма­та. Пра­вил­ни или неп­ра­вил­ни - той има сво­и­те виж­да­ния. Мис­ля, че г-н Кръс­тев е един мно­го до­бър жур­на­лист с виж­да­ния за прог­ра­ма­та", ко­мен­ти­ра Кос­тов ос­тав­ка­та на Кръс­тев. В мо­мен­та си­ту­а­ци­я­та с тех­ни­чес­ко­то със­то­я­ние не е осо­бе­но доб­ра, дек­ла­ри­ра ди­рек­то­рът на БНР и до­ба­ви: "Ко­га­то се по­да­ват към КРС пла­но­ви про­фи­лак­ти­ки и ре­мон­ти, то­ва се пра­ви вед­нъж в го­ди­на­та, в на­ча­ло­то на го­ди­на­та. Та­ки­ва не са по­да­ва­ни в пос­лед­ни­те го­ди­ни. То­ва, ко­е­то знам от г-н Пла­мен Кос­тов, е, че има­ме тех­ни­чес­ки проб­ле­ми, ко­и­то са се­ри­оз­ни".

Све­тос­лав Кос­тов бла­го­да­ри на Мар­тин Мин­ков, че е по­ел прог­ра­ма "Хо­ри­зонт". "Един­с­т­ве­ни­ят, кой­то в та­зи теж­ка си­ту­а­ция ре­ши, че има мъ­жес­т­во­то да зас­та­не и да по­мог­не е Мин­ков. Той ня­ма да бъ­де и.д. ди­рек­тор. Той е прог­ра­мен ди­рек­тор на БНР и ще наб­лю­да­ва прог­ра­ма­та", ко­мен­ти­ра Кос­тов. В мо­мен­та се из­ра­бот­ват кри­те­ри­и­те за обя­вя­ва­не на под­бор за ди­рек­тор на прог­ра­ма "Хо­ри­зонт".

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай