Как Vivacom с Операция „Жълти стотинки“ успя да помогне на младежи, израснали без родители

С подкрепата на Vivacom Фондацията успява да създаде две подобни жилища, които през годините са подслонили между 85 и 90 младежи

Как Vivacom с Операция „Жълти стотинки“ успя да помогне на младежи, израснали без родители | StandartNews.com

Израстването в дом за сираци несъмнено е преживяване, което носи със себе си изключително тежки предизвикателства и поставя младежите в ситуация на нестабилност и несигурност. Навършвайки 18 години, по закон те са принудени да напуснат домовете, и на практика остават без досегашните подслон и защита. Тук на помощ идва „Фондация за социална промяна и включване“ и нейният изпълнителен директор Теодора Колева, която заедно със своя екип поддържа наблюдавани жилища за временен подслон на младежи, напуснали домове за сираци. Благородна кауза, която Теодора развива успешно въпреки трудностите, липсата на финансиране и ежедневните предизвикателства. 

В подобен тежък момент за Фондацията Теодора получава изненадващо обаждане от Vivacom, което преобръща изцяло мащабите на организацията. През 2014 г. „Фондация за социална промяна и включване“ получава подкрепа от най-голямата благотворителна инициатива на телекома в помощ на деца и младежи – Операция „Жълти стотинки“. През 2016 г. кампанията успява да събере над 90 хил. лв., които са инвестирани в изграждането на ново наблюдавано жилище за младежи над 18 години, израснали без семейство. 

С подкрепата на Vivacom Фондацията успява да създаде две подобни жилища, които през годините са подслонили между 85 и 90 младежи. „Благодарение на основния шанс и привилегия операция „Жълти стотинки" да ни подкрепят, установихме основната си програма „Дом Възможност“, споделя в интервю пред „Булевард България“ Теодора Колева.

Фондацията разполага с две жилища в София и подпомага още едно в Бургас, като в миналото броят им е достигал седем. В тези специални домове няма определен срок за престой, а всеки младеж остава, колкото време е необходимо. „Ако на четвъртия, петия месец се чувстват стабилни, имат добра работа или са се свързали с роднина, или с приятел, не е нужно да стоят при нас. Системата за проследяване ни показва, че когато младежите са живели от 8 до 12 месеца при нас – най-вероятно този отрицателен радиус се обръща и те започват по-стабилен начин на живот. Ако са живели от 3 до 6 – по-вероятно е да изпаднат от системата“, допълва Теодора Колева. 

Въпреки че в общественото пространство съществува дебат дали трябва да има подобен тип центрове за пълнолетни младежи без родители, изпълнителният директор на „Фондация за социална промяна и включване“ категорично вярва, че тези на практика пораснали деца имат нужда от подкрепа, съвет и посока. Защото в тези центрове се случват чудеса. И когато Теодора вижда един от младежите, на които нейният екип е подал ръка, да ръководи известен ресторант, тя знае, че мисията ѝ има смисъл.

Цялото интервю с Теодора Колева за „Булевард България“ за дейността на „Фондация за социална промяна и включване“ и подкрепата на Vivacom можете да прочетете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай