Как ще дойде благодатният огън от Йерусалим

Делегацията ни ще го получи на самолетната писта

Как ще дойде благодатният огън от Йерусалим | StandartNews.com

И тази година благодатният огън ще дойде от Йерусалим. Това съобщи Западно и Средноевропейският митрополит Антоний в интервю за бТВ.

„Заради усложнената обстановка с пътуванията и полетите по света се смяташе, че няма да успеем да донесем благодатния огън у нас, но е направена организация, за да може родната ни делегация да го вземе направо на самолетната писта, без да влиза в Израел“, каза владиката. Той съобщи, че българските духовници, които ще пътуват, няма дори да излязат от самолета. Те се получат светинята на стълбите му и веднага се връщат в България.

ВИЖ ОЩЕ: Мутафчийски: Не ходете на църква на Великден

Българската православна църква се солидаризира с апела хората да си останат в домовете на Великден, каза митрополит Антоний в отговор на призива на ген. Венцислав Мутафчийски да не се излиза от домовете на най-светлия християнски празник.

ВИЖ ОЩЕ: Пръскат с дезинфектант върбичките на Цветница

„Както чухме от призива на Негово светейшество патриарх Неофит и Светия синод, съветваме хората да останат на големите християнски празници в домовете си“, каза владиката. И допълни: „Но както вече стана известно храмовете ще бъдат отворени. „Църквите са като аптеките и не бива да бъдат затваряни, защото се грижат за душите на вярващите“, категоричен бе митрополитът. Той съобщи,че по време на великденските богослужения свещениците ще бъдат маски. Негово високопреосвещенство отбеляза, че дори в Гърция са смекчили мерките. „Това е решение на гръцката държава, която затвори църквите, но впоследствие те разрешиха да се отслужат богослужения при закрити врата в храмовете“, заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай