Как да прецакаш пенсионер инвалид

Новият ред за помощите е чиновническо издевателство

Как да прецакаш  пенсионер инвалид | StandartNews.com

Представете си, че сте пенсионер с инвалидна пенсия и получите следното писмо: “Разпоредбата по параграф 7, ал. 1 от ПЗР на ЗХУ изисква отпуснатите средства да се прекратят, считано от януари 2019 година“.

Отдолу чиновникът с по-благ, по-ведър и не толкова чиновнически тон е дописал на почти чист български език, че прекратява инвалидната ви пенсия. На гърба на документа е написано, че имате право да получите подобна надбавка по други алинеи и параграфи, но от Агенцията за социално подпомагане. Забележете, никъде няма и дума, че трябва лично да подадете молба, за да получите парите.

Какво ще си помислите, ако сте баба Мария на 83 години, със сто процента инвалидност, на легло и неможеща да чете ситния шрифт? Както и нямаща никакъв достъп до интернет, за да кликне върху страховития параграф от ПЗР на ЗХУ, да го отвори и той да й се разклони към три нови параграфа, от които да разбере за какво става дума? Правилно – ще си помислите най-лесното – държавата за пореден път ме обра. И ще бъдете прави.

Тъкмо си помислихме, че с поредните законови промени в подкрепа на хората с увреждания парламентът е направил нещо положително, и се оказа, че той е прецакал десетки пенсионери, които паралелно с това са получавали и инвалидни добавки. Причината е, че те вече ще ги получават не с досегашната си пенсия от НОИ, а от Агенцията за социално подпомагане, при това с месец закъснение. Като при това част от тях трябва да отидат и лично да пуснат молби в местните клонове на агенцията.

Ако не ги подадат, може и да не получат нищо. Но самите те не го знаят. Съобщение за това „виси“ на сайта на Агенцията за социално подпомагане, стига баба Мария да се сети да го отвори. Ако има интернет.

Става дума за хора, които, ако действително са инвалиди, надали биха могли да се придвижат до местния клон на агенцията, защото по подразбиране са това, което чувате – хора със затруднен достъп. Някои са инвалиди на 100 процента. Няма защо да се чудим на садизма на чиновника, след като самите трудовоекспертни лекарски комисии /ТЕЛК/ ги викат за освидетелстване, следят с трепет половинчасовото им придвижване от вратата до лекарското бюро и накрая садистично им казват „Трябва да се върнете за още един документ“.

Сега на същите хора ще им се наложи да се наредят и на опашка пред Агенцията за социално подпомагане, за да подадат молби за жалките си добавки и там. Само дето никой не ги информира. Обявата за това, какви са правата им и какво трябва да направят, стои на сайта на самата агенция, стига баба Мария да се сети да я отвори и да има силите да я разчете. Оказва се, че има право на по-висока инвалидна пенсия, ама ако не подаде документи до март, ще загуби дори и тази. Има и варианти – ако има интеграционна добавка, няма нужда да пуска молба.

Въпросът е дали въпросният пенсионер може да открои добавките си една от друга-да знае коя е интеграционна и коя е само инвалидна пенсия, за да прецени дали да отиде до местния клон на Агенцията /за някои хора това е в други градове/ и да изчака в позиция на герой на Йеронимус Бош /максимално изкривен и без възможност да седне някъде -точно на тези места явно работят садисти и пейки няма/ момента, в който да стигне до чиновника и да подаде молбата си. А,можело да отиде и роднина. А ако роднини няма?

„Вашият близък получава ли надбавки за транспорт?“, пипат страховито чиновниците мой познат от другата страна на телефонната линия. Той се колебае – майка му е на легло от години, ако ползва транспорт, той ще бъде само до последното обиталище, за което надали ще му трябват надбавки. „Ако е инвалид сто процента, значи получава“, допълва чиновникът.

Не знам какво да кажа за държава, която отпуска транспортни облекчения за автобуса и метрото на хора, които не могат да станат от леглото, но не е в състояние да уреди прехвърлянето на жалките им инвалидни пенсии от една институция в друга, без да ги обезпокои излишно. При положение, че всичко може да стане по електронен път. И не им обяснява на ясен и смислен български какво точно се случва, въпреки че в закона ясно е записано „хората с увреждания“. Част от тях са физически. Но други са ментални. Тези хора няма да разберат какво им е написала държавата. Но тя не се вълнува. Ако някой от тях не подаде документи за добавката си на новото място, тя печели. 30 лева. Да й е сладко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай