Качват болничните в е-регистър

Качват болничните в е-регистър | StandartNews.com

София. Лекарите директно ще вкарват данните от болничните листове в електронен регистър. Той ще се поддържа от Националния осигурителен институт, който изплаща обезщетенията. Целта е да се съкрати движението на формуляри, които болният разнася от джипито до работодателя си, а след това и реденето по опашки пред гишетата на НОИ.

До края на 2014 г. осигурителният институт трябва да създаде електронен регистър на болничните листове, се посочва в промени на Кодекса за социално осигуряване, които вече са приети от парламента. Данните в регистъра ще се попълват от лекарите онлайн. Така болният няма да бърза преди още да е оздравял, да носи болничния си на работодателя, за да получи навреме обезщетението. "Електронният регистър ще донесе и облекчения за работодателите", обясни шефът на НОИ Бисер Петков. Те също ще подават данните си по интернет, без да се налага да предават формуляри и други документи на ръка. Все пак на хартия болничният лист ще остане. Той ще се дава на болния, който пък по-късно трябва да го представи на работодателя си. НОИ кандидатства за европейско финансиране, за да реализира този проект. В момента е обявил процедури за събиране на индикативни оферти.

Предстои кабинетът да приеме специална наредба, която да регламентира какви точно данни ще се подават от лекарите и как ще се поддържа регистърът.

Закриват по-лесно клиники

Здравното министерство ще отнема лиценз за дейност на болниците по-лесно. Това предвиждат промени в закона за лечебните заведения на ведомството. Според тях министърът на здравеопазването ще може да отнема правото на работа на клиника или лаборатория, ако тя се намира в държавна или общинска болница и дублира нейна дейност. С промени в закона за здравето пък се дава възможност на лекарите в ТЕЛК и да лекуват. По този начин ще се преодолеят кадровите проблеми в органите на медицинската експертиза, се казва в мотивите към законопроекта. Освен това ще се съкратят сроковете за издаване на решение от ТЕЛК.

Над 2000 в санаториума на ВМА

Над 2000 души са минали през санаториума на ВМА в Банкя през тази година, отчетоха от болницата. Близо 700 от тези пациенти са били от контингента на армията, а 500 - на свободен прием. Останалите са се лекували по програма на НОИ или на други ведомства. В санаториума се лекуват сърдечно-съдови проблеми и неврологични заболявания. Приемат се и пациенти след поставяне на байпас, изкуствени клапи, катетърно разширяване на коронарните съдове и поставяне на стентове. Центърът в Банкя е първият военен санаториум в страната и този месец се навършват 100 години от създаването му, припомнят от ВМА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай