Изумително! Какво каза Иван Костов за България

Бившият премиер с многозначинтелни думи

Изумително! Какво каза Иван Костов за България | StandartNews.com

"Едни са неудовлетворени, защото не живеят добре, други ​- защото съседите им са по-добре от тях, трети - защото нямат всичко това, което искат. Реформите не са виновни за това недоволство. Тези три групи неудовлетворени ги има навсякъде в развитите страни и в тях е моторът за развитие на пазарната икономика." Това каза бившият премиер Иван Костов по повод представянето на книгата му "Политиката отвътре".

"Малко са тези, които са неудовлетворени, защото няма върховенство на закона у нас. За тях обаче е съвършено ясно защо не сме на верния път. Това е и частичен отговор на въпроса - не сме сбъркали, просто се движим по-бавно от другите източноевропейски общества.

Това в никакъв случай не трябва да ни пречи да видим точката на пречупване на българския преход, и това бяха изборите през 2009 година. Тогава голямата Тройна коалиция, представляваща огромната част от политическата система, бе пометена от консолидиращата се по това време мафия, която убеди избирателите, че ще пребори корупцията на политиците.

Преходът остана недовършен, защото българската посткомунистическа общност представлява мнозинство в нашето общество, а демократичната общност се оказа неспособна след 2001 година да излъчи авангардна политическа сила, която да го завърши. Най-голямата грешка  на всички български политици е, че не спряха упадъка на българските институции - дали защото много от тях имаха примитивни мотиви и лесно бяха наети от други да им служат, дали по други причини, всъщност няма значение.

Най-значимото добро е подобряването на жизнения стандарт на българите. Икономиката на България през 1997 година е създавала на човек от населението $5750, претеглени с паритета на покупателната способност, а през 2021 г. ​- $26 705. Никога в историята на България не се е живяло по-добре от сега.

Единствено високата политическа амбиция е в състояние да предложи обединителни за нацията политически цели и да ни увлече да тръгнем отново напред.

Със своя добър икономически растеж, със своята изключително добра експортна позиция в износа на много скъпата електроенергия, с относително най-евтините си национални цени на природния газ заради доставките от Азербайджан; със земеделие, което е един от значителните износители на почти двойно поскъпналото зърнопроизводство; с ниския си процент на публичен дълг, с все още неразбитата си бюджетна позиция, със силно ликвидните си банки и бързо растящо индустриално производство и IT сектор, е нелепо да се твърди, че ситуацията в страната е кризисна.

В тежка криза е българската политическа система. И от претендиращите за властта политици следва да искаме да я разрешат, а не да ни плашат с несъществуващи други кризи", каза многозначително Иван Костов..

.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай