Изселниците ни в Турция искат да учат български

Изселниците ни в Турция искат да учат български | StandartNews.com

Янаки Стоилов, зам.-председател на Националния съвет на БСП се срещна с наши изселници в Измир, съобщи Назми Мюмюн, член на съвета и ръководител на групата за работа с Народно републиканската партия и изселническите организации в Турция. По данни на изселническите организации в града живеят над 160 хиляди изселници от България. На среща с местното ръководство на „Балгьоч" пред Янаки Стоилов са били поставени въпросите с изучаването на турски език у нас, и запазването на сградите и културните паметници, останали от времето на Османската империя у нас.

От „Балгьоч" настояват и за откриването на българско консулство в Измир. Според изселническата организация това ще облекчи българските граждани в Егейска Турция, които сега трябва да пропътуват стотици километри, за да решат проблемите си с държавните или общински власти в България.

Българските изселници в Турция отново са поставили въпроса с изучаване на български език. На среща с тях е поискано споразумение между България и Турция обучението на български да бъде допусната в турските училища, а преподаването на езика да е от подготвени и завършили у нас филолози. Присъстващите са обяснили, че техните деца и внуци, родени в Турция трудно говорят български, а владеенето на езика е важно.

В рамките на посещението на българските социалисти в Турция е договорено засилването на контактите между БСП и

родствената й Народно републиканска партия, член на Социалистическия интернационал. Създадената от Кемал Ататюрк партия сега е втората по влияние в Турция, на последните парламентарни избори тя получи 27 процента от гласовете в южната ни съседка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай