Изкуствен интелект прави тестове за учителите

МОН: В електронна среда ще се преминава само в краен случай и най-вече на локален принцип

Изкуствен интелект прави тестове за учителите | StandartNews.com

Изкуствен интелект ще помага на учителите в изработването на тестове за оценка. Объждат се и модули за индивидуално обучение на учениците. Тези технологии вече се изпитват по света, но в България все още ги няма. Това обясни пред депутатите служебният министър на образованието Николай Денков. По думите му в момента се обсъжда, как да се комбинират налични образователни материали онлайн и да се осигури квалификация на учителите за да могат да използват тези ресурси. Образователната платформа, която ще помага за онлайн обучението на децата ще се финансира с евросредства, обясни Денков.

МОН ще осигури и недостигащите малко над 40 000 устройства за обучение в електронна среда, като вече са поръчани 15 500 от тях. На 13 август обявихме обществена поръчка и за още 24 500 устройства, обясни той.

Предвид ковид пандемията министерството вече е разписало и различни мерки за това как да протича обучението през следващата година. Те са изпратени до Министерство на здравеопазването, а на 24 август ще се обсъждат и в съвета за тристранно сътрудничество.

Основната мярка за преодоляването на дефицитите от дистанционното обучение през последните 2 г. е свързана с осигуряването на максимално присъствено обучение. Това ще позволи да се обхване и новият материал, но и да се направят упражнения върху материала, който не е усвоен достатъчно добре при дистанционното обучение, коментира Денков.

Според разписаните мерки към обучение в електронна среда ще се преминава само в краен случай и най-вече на локален принцип - на отделен клас, отделно училище, на група от училища в даден регион, според епидемичната обстановка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай