Четвъртък,

Изгонен от Иванчева стана кмет на "Младост"

От: Редактор -
Изгонен от Иванчева стана кмет на "Младост"
A
A
A

Върховният административен съд отмени решение на Административен съд София - град по административно дело № 6204 от 2018 г., с което е отменено решението от 31 май 2018 г. на Столичния общински съвет за назначаване временен кмет на община Младост.

Върховните магистрати приемат, че първинстанционният съд е постановил съдебно решение при неправилно приложение на материалния закон и поради това то следва да бъде отменено.

С решението, обект на касационното дело, в края на май 2018 г. Столичният общински съвет избира арх. Румен Русев за изпълняващ длъжността кмет на район "Младост" вместо Петър Кърджилов, когото Десислава Иванчева назначава от ареста. С поредица от заповеди Иванчева първо уволнява арх. Румен Русев като заместник-кмет по строителството на район "Младост", а след това няазначава Кърджилов за временен кмет.

Освен това няма данни Петър Кърджилов да е изпълнявал длъжността заместник кмет, тъй като липсва трудов договор, длъжностна характеристика, документ за встъпване в длъжност и др.

От ВАС подчертават, че столичният общински съвет правомерно е упражнил правомощията си по чл. 39 ал.3 от ЗМСМА и е спазил изискванията на материалния закон при избора на временен кмет на район Младост.

В случаите, когато не е издадена заповед от кмета на общината, съответно от кмета на района, общинският съвет определя заместник- кмета, който да замества кмета на общината, съответно - кмета на района, до тяхното завръщане

Решението по административно дело № 7900 от 2019 г. е окончателно.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички